Ξύπνησαν μνήμες του σεισμού του 1995 στην Κοζάνη

Μνήμες του ισχυρού σεισμού του 1995 ξύπνησε ο ασθενής, κατά τα άλλα, σεισμός μεγέθους 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ στην Κοζάνη.

Μια πρωτοφανή για την περιοχή σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε συγκλονίσει τους κατοίκους των Νομών Κοζάνης και Γρεβενών.

Το εφιαλτικό τοπίο που δημιουργήθηκε τότε μνημονεύεται ακόμη από άτομα που διαμένουν, διέμεναν ή κατάγονται από εκεί.

Το κλίμα πανικού και φόβου συμπληρωνόταν από τις χιλιάδες των μετασεισμών που ακολούθησαν. Ο σεισμός εκείνος προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές, ευτυχώς όμως κανένα ανθρώπινο θύμα.

Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους οι κάτοικοι, μιας και ο σεισμός τους βρήκε έξω από τα σπίτια τους. Συνολικά τραυματίστηκαν μόνο 12 άνθρωποι. Η ίδια τύχη όμως δεν συνόδευσε και τις οικοδομές. Στον Νομό Κοζάνης, κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές 7.693 σπίτια σε 30 κοινότητες (Χρώμιο, Δαφνερό, Ρύμνιο και άλλες). Στο Νομό Γρεβενών, αντίστοιχα, κατέρρευσαν 2.523 σπίτια σε 12 κοινότητες και οικισμούς (Κνίδη, Καλαμίτσι, Βάρη, Ταξιάρχης, Κοκκινιά και αλλού).

Οι άστεγοι και των δύο Νομών ξεπέρασαν τις 10.000. Οι πυροσβέστες, από τα πρώτα λεπτά της καταστροφής, αντιμετώπισαν τις πολύπλευρες ανάγκες των πληγέντων. Στο πρώτο στάδιο, οι επιχειρήσεις είχαν σκοπό τον απεγκλωβισμό ηλικιωμένων ατόμων από μισοκατεστραμμένα σπίτια και ερείπια, ενώ στη συνέχεια η προσπάθεια επικεντρώθηκε σε αποκαταστατικές επιχειρήσεις, όπως στήσιμο σκηνών, μεταφορά νερού στους καταυλισμούς, κατάβαση ή κατεδάφιση επικίνδυνων τμημάτων κτιρίων, ανάσυρση πολύτιμων αντικειμένων ή απαραίτητων ειδών των πληγέντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος προσεισμός εκδηλώθηκε τέσσερα μόλις λεπτά πριν τον κύριο σεισμό και ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών, ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός σημειώθηκε στις 17 Ιουλίου 1995 και ήταν 5,5 Ρίχτερ.