Ραγδαία αύξηση 18% των ανασφάλιστων ασθενών

Αυξήθηκε κατά 18% η περίθαλψη ανασφάλιστων ασθενών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου το τελευταίο διάστημα.

Tα στοιχεία που έρχονται από την Κρήτη κάνουν λόγο για νέους που δεν έχουν ασφαλιστεί ποτέ μέχρι σήμερα αλλά παρ' όλα αυτά, χρειάστηκαν περίθαλψη. Η έτερη μεγάλη κατηγορία ανασφάλιστων αφορά σε άτομα άνω των 40 ετών που έχασαν τη δουλειά τους εδώ και μήνες και πλέον στερούνται ασφάλισης.

Το πρόβλημα παρατηρείται αυξημένο στα επείγοντα περιστατικά. Για τους γιατρούς είναι πολυτέλεια να κοιτούν εκείνη την ώρα που ο ασθενής χρειάζεται βοήθεια, αν είναι ασφαλισμένος ή όχι.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης με μικρές διαφοροποιήσεις στο ποσοστό των ανασφάλιστων.

"Όταν ένα περιστατικό είναι επείγον, δεν το συζητάμε καθόλου το αν είναι ασφαλισμένος ή όχι. Του παρέχουμε όλες τις υπηρεσίες άμεσα και δωρεάν", αναφέρει ο διοικητής του Πα.Γ.Ν.Η.

Στην περίπτωση, πάντως, που δεν μπορεί να προσκομισθεί κάποιο έγγραφο και ο ασθενής αδυνατεί να καταβάλλει το σύνολο ή τμήμα των εξόδων τότε η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά και όπως φαίνεται υπάρχουν πολίτες που φεύγουν από το νοσοκομείο με χρέη.

"Εδώ ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, θα κυνηγάμε τους άπορους, άνεργους και ανασφάλιστους;", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά στελέχους του νοσοκομείου.