Μειώνονται τα πύρινα μέτωπα στη χώρα

Εφιαλτική νύχτα πέρασαν στην Κρήτη λόγω πυρκαγιών που ξεκίνησαν από τα Χανιά και συνεχίστηκαν σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο τα ξημερώματα.

Στο Ρέθυμνο σημειώθηκε πυρκαγιά στο Μελιδόνι του Δήμου Μυλοποτάμου με τους ανέμους να αγγίζουν τα 10 μποφόρ!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretalive.gr, στο Βαμβακόπουλο Χανίων εκκενώθηκαν σπίτια, ενώ κινδύνευσαν σπίτια και περιουσίες στις Κεραμειές. Συναγερμός και στο Δήμο Πλατανιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη σοβαρές καταστροφές  βιομηχανική μονάδα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στις περιοχές Στάβιες του δήμου Γόρτυνας, Λύττος, Καλύβια και Αφρατί του δήμου Μινώα Πεδιάδος του Ηρακλείου καίγοντας χορτολιβαδικές εκτάσεις και καλλιέργειες, χωρίς ωστόσο να απειλούνται κατοικοιμένες περιοχές. Σε ύφεση είναι οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Χανιά, Αρεόπολη και Κυπαρισσία.

Στα μέτωπα των πυρκαγιών βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το έργο τους δυσχεραίνεται από τους ισχυρούς νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή.

Στο μεταξύ, λόγω των θυελλωδών νοτίων ανέμων, προβλήματα έχουν παρουσιασθεί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης". Μια πτήση από Αθήνα με προορισμό το Ηράκλειο προσγειώθηκε στα Χανιά, ενώ άλλη, προερχόμενη από τη Μόσχα και με κατεύθυνση το Ηράκλειο, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Επί ποδός ολόκληρη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νησί, αλλά και ο στρατός, ωστόσο, οι πολύ ισχυροί άνεμοι καθιστούν άνιση την μάχη των ανδρών με τις φλόγες.

Στο μεταξύ, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και εθελοντών πολιτών, κατόρθωσαν να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα στην Πελοπόννησο και αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς, ούτε στην περιοχή της Κυπαρισσίας, με τη φωτιά να βρίσκεται σε ύφεση, ούτε στην περιοχή της Μάνης, που είναι υπό μερικό έλεγχο.

Τόσο στην Κυπαρισσία, όσο και στην Τριανταφυλλιά της Μάνης, παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για πλήρη κατάσβεση και για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Επίσης, φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Πούντα της Πάρου.