Διεκδικούν μαχητικά τα δεδουλευμένα τους στη ΜΕΒΓΑΛ

Σε νέα 24ωρη απεργία έχουν την Τρίτη 28 Μαΐου οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της βιομηχανίας γάλακτος ΜΕΒΓΑΛ, τη στιγμή που το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι η Αστυνομία βρίσκεται στο χώρο συγκέντρωσης εργαζομένων, έξω από τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας, στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και προβαίνει σε συλλήψεις απεργών.

Αναλυτικά, το κείμενο καταγγελίας του ΠΑΜΕ:

"Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο Δένδια
και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

Κύριοι,
Αυτή τη στιγμή με εντολή σας δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ) βρίσκονται στο χώρο του εργοστασίου της ΜΕΒΓΑΛ (Κουφάλια Θεσσαλονίκης) όπου έχει προκηρυχτεί απεργία. Οι εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ είναι απλήρωτοι εδώ και περίπου 5 μήνες.

Η πληροφόρησή μας είναι ότι έχετε δώσει εντολή για συλλήψεις απεργών. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σας καλεί να πάρετε πίσω αυτή τη διαταγή σας. Είναι απαράδεκτο να επιχειρείτε να τρομοκρατήσετε, να συλλάβετε απλήρωτους εργαζόμενους. Αντίθετα, εκείνος που πρέπει να συλληφθεί είναι ο εργοδότης που παρανόμως παρακρατεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Η Εκτελεστική Γραμματεία".

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις μαχητικές κινητοποιήσεις τους, που είχαν ξεκινήσει με απεργίες διαρκείας και κύριο αίτημα έχουν την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται. Για τα οφειλόμενα χρήματα, αντιπροσωπεία εργαζομένων ζητεί να συνομιλήσει με την εργοδοσία.

Η απεργία μακράς διαρκείας στη ΜΕΒΓΑΛ έχει δημιουργήσει αναταράξεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τις αντίστοιχες εταιρείες να έχουν μεταβάλει τις ποσότητες και τις εταιρείες προμήθειας φρέσκου γάλακτος.

Για το θέμα και για τη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ, κατατέθηκε σχετική ερώτηση στη Βουλή από τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

"Εδώ και 35 ημέρες οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ βρίσκονται σε απεργία ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στον όμιλο και να μη γίνει καμιά μείωση στους ήδη περικομμένους μισθούς τους, ενώ οι εργαζόμενοι στη ΦΑΓΕ βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για 7η συνεχόμενη μέρα αντιδρώντας στην προσπάθεια επιβολής 4μερης εκ περιτροπής εργασίας στο τμήμα της αποθήκης.

Οι απεργοί στη ΜΕΒΓΑΛ αντιμετωπίστηκαν για μια ακόμα φορά με τη χρήση βίας καθώς τα ΜΑΤ μπήκαν μέσα στο εργοστάσιο ενόσω οι απεργοί βρίσκονταν στη 17η μέρα απεργίας, προκειμένου να τους διώξουν από τον χώρο.

Στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ, η εργοδοσία προσπάθησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό κατά παράβαση του Ν.1264/82 χρησιμοποιώντας οδηγούς, που δεν είχαν καμία σχέση με τις φορτοεκφορτώσεις και την εργασία στις αποθήκες, προκειμένου να φορτώσει ένα φορτηγό το οποίο προοριζόταν για εξαγωγή προϊόντων στην Αγγλία. Η μαζική περιφρούρηση των απεργών εργατών απέτρεψε την παράνομη απεργοσπαστική ενέργεια

Επειδή, τα περιστατικά αντιμετώπισης των απεργιών με τη χρήση βίας και στησίματος απεργοσπαστικών μηχανισμών ολοένα και πληθαίνουν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει, προκειμένου να σταματήσουν η ΜΕΒΓΑΛ και η ΦΑΓΕ να χρησιμοποιούν σε βάρος των απεργών εργατών απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, βία και καταστολή, να τηρήσουν την εργατική νομοθεσία και να καταβάλουν τα δεδουλευμένα και να αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα μέσα στα δυο εργοστάσια;

2) Τι πρόκειται να πράξει ώστε να προστατευθεί η απασχόληση και οι ομαλές εργασιακές σχέσεις στα δύο εργοστάσια;

3) Τι πρόκειται να πράξει για να καταργηθεί το αντεργατικό και αυθαίρετο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, το οποίο επιδεινώθηκε εξαιτίας των κυβερνητικών μνημονιακών δεσμεύσεων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Στρατούλης Δημήτρης

Σταθάς Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος".