Αποζημιώσεις και νέο νομικό πλαίσιο για τα ροδάκινα ζητά το ΚΚΕ

Να βρει λύση η κυβέρνηση ώστε να γίνουν δεκτές εκπρόθεσμες αιτήσεις παραγωγών φρούτων (ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια, ακτινίδια κ.α.) των νομών Ημαθίας και Πέλλας για αποζημίωση εξαιτίας των καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους από παγετό και βροχοπτώσεις.

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής του ΚΚΕ στην Κεντρική Μακεδονία, Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος της πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, οι ζημιές προκλήθηκαν από παγετό στις 17 Μαρτίου και βροχοπτώσεις, αλλά δεν ήταν ορατές τότε γι αυτό και οι παραγωγοί δεν έκαναν αιτήσεις για αποζημίωση.

Τώρα που μεγαλώνουν οι καρποί φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 100% και στα συμπύρηνα ροδάκινα υπολογίζεται στο 50-60%. Το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή,ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, απάντησε ότι δεν είναι δυνατό να δεχθεί εκπρόθεσμες αιτήσεις ο ΕΛΓΑ και το ΚΚΕ επιμένει ότι ανάλογα φαινόμενα είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν και βρέθηκε λύση, οπότε μπορεί να διευθετηθεί το ζήτημα και σήμερα.

Στελέχη των τομεακών επιτροπών του ΚΚΕ από τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας έδωσαν συνέντευξη Τύπου στη Βέροια και πέρα από το θέμα των αποζημιώσεων των φρουτοπαραγωγών ζήτησαν να πληρωθούν οι γαλακτοπαραγωγοί που οι γαλακτοβιομηχανίες τους έχουν απλήρωτους από τον Αύγουστο του 2012 και να δοθεί άμεσα η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, που καθυστερεί, καθώς δινόταν μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο.

Κατήγγειλαν, επίσης, ότι ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών ζητούν "χαράτσια" από τους αγρότες για να παραλάβουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2013, ενώ προβλέπεται ότι η παραλαβή πρέπει να γίνεται δωρεάν. Τα "χαράτσια", σύμφωνα με την καταγγελία είναι 20, 40, 50 ή και 100 ευρώ, και τα στελέχη του ΚΚΕ ζήτησαν να σταματήσει αυτό και να επιστραφούν στους αγρότες τα χρήματα που ήδη έδωσαν για την κατάθεση των δηλώσεων.