Έλεγχοι 123 αιρετών για ύποπτο πλουτισμό

Άνοιξε... λογαριασμό στην τοπική αυτοδιοίκηση το ΣΔΟΕ. Τα μέλη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς πρώην νομαρχών, δημάρχων, αντιδημάρχων και αυτοδιοικητικών υπαλλήλων ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το lamiastar.gr, τα "πόθεν έσχες" 123 αιρετών υπαλλήλων ξεσκονίστηκαν για απόκτηση ύποπτων περιουσιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις τεράστια ποσά δεν δικαιολογούνται. Τρεις πρώην αυτοδιοικητικοί της Στερεάς Ελλάδας ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό, σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στο αν τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων καλύπτουν την αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν. Γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων ανάμεσα στα όσα αναγράφουν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" των ελεγχθέντων, οι οποίες υποβλήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί από τις τράπεζες το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των συγκεκριμένων ατόμων και στενών συγγενικών τους προσώπων προκειμένου να διερευνηθούν εξονυχιστικά όλες οι συναλλαγές τους την ίδια χρονική περίοδο.

Οι έλεγχοι έχουν ενταθεί με εντολή εισαγγελέα σε Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Μάλιστα στην Φθιώτιδα ελέγχεται η περίπτωση αυτοδιοικητικού υπαλλήλου που είχε συστήσει υπεράκτια (offshore) εταιρία.