Φρένο έβαλε το Ειρηνοδικείο στις τράπεζες για χρέη δανειολήπτριας

Το Ειρηνοδικείο δικαίωσε πολύτεκνη νοσηλεύτρια από τα Χανιά. Το αρμόδιο δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή, που είναι εν ισχύ, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής το 2018.

Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή, το δικαστήριο απαγόρευσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου η ίδια είχε οφειλές, να παρακρατούν περισσότερα από 70 ευρώ και 30 ευρώ μηνιαίως, αντίστοιχα από τις αποδοχές της.

Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την ένταξη δημοσίων υπαλλήλων στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η γυναίκα είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών -δύο έγγαμα και δύο άγαμα και άνεργα, τα οποία διαμένουν μαζί της.

Βρίσκεται σε διάσταση με το σύζυγο της και επειδή το ένα έγγαμο τέκνο της πάσχει από την επάρατη νόσο, η οικονομική της κατάσταση επιβαρύνθηκε με έξοδα που δεν καλύπτονται από το φορέα υγειονομικής της περίθαλψης.

Είναι χρεωμένη σε τρεις τράπεζες και σε ένα ταμείο. Το συνολικό της χρέος φτάνει τα 47.441 ευρώ. Διαθέτει ένα σπίτι, ως κύρια κατοικία και ένα άλλο ακίνητο χαμηλής εμπορικής αξίας και το ετήσιο εισόδημά της έχει φθάσει στα 16.022,05 ευρώ, έχοντας υποστεί μείωση από το 2009 στις αποδοχές της ως δημόσιος υπάλληλος πλέον ποσοστού 40%.

Η εν λόγω δανειολήπτρια μέλος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, με την συνδρομή της οποίας κατέβαλε προσπάθεια επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τους πιστωτές της, με προτάσεις σύμφωνα με την οικονομική πραγματικότητα της δανειολήπτριας, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές, πράγμα που η δανειολήπτρια πέρασε στο επόμενο βήμα του Ν.3869/2010, καταθέτοντας αίτηση στο Ειρηνοδικείο μέχρι την εκδίκαση της κυρίως αίτησης και ζητώντας:

α) να περιοριστεί το ποσό των δόσεων στο συνολικό 105 ευρώ το μήνα, προς όλες τις τράπεζες

β) να τύχει προστασίας εξαίρεσης ρευστοποίησης η πρώτη της κατοικία

γ) Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να απαγορεύει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παρακρατούν το ποσό των 417,5 ευρώ μηνιαίως καταβληθείσες αποδοχές της εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου.

Η με ημερ.7/1/2013 διαταγή του ειρηνοδίκη Χανίων όχι μόνο προσέφερε την αιτούμενη οικονομική ανάσα στην δανειολήπτρια, καθώς απαγορεύει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παρακρατούν περισσότερο των 70 ευρώ και 30 ευρώ μηνιαίως, αντίστοιχα από τις αποδοχές της δανειολήπτριας, αλλά ανοίγει τον δρόμο, σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, αφήνοντας πίσω τις φοβίες που τεχνηέντως τους περνούν κάποιοι.

Πηγή: prismanews.gr