Οι συνέπειες από τη χρήση μη ασφαλών τρόπων θέρμανσης

Προσοχή εφιστά στους πολίτες ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, σε ό,τι αφορά για τους τρόπους που αναζητούν για τη θέρμανσή τους.
 
Το περιστατικό με το θάνατο των δύο φοιτητών από το αυτοσχέδιο μαγκάλι από τον κομμένο θερμοσίφωνα συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και ταυτόχρονα προκάλεσε την εγρήγορση των ιατρικών συλλόγων όλης της Ελλάδος, ώστε να μην υπάρξουν νέα θύματα από έλλειψη ενημέρωσης για τους ασφαλείς τρόπους θέρμανσης.
 
O Ιατρικός Σύλλογος Πατρών συνιστά την αποφυγή χρήσης αυτοσχέδιων και ακατάλληλων θερμαντικών σωμάτων. Η μεγάλη εκπομπή μονοξειδίου-διοξειδίου του άνθρακα, θείου και οξειδίων του αζώτου σε κλειστούς χώρους από την καύση καυσόξυλων, χωρίς ικανοποιητικές συνθήκες εξαερισμού, μπορεί να οδηγήσει σε έντονη τάση για υπνηλία και σε έντονη ανοξαιμία-ασφυξία λόγω της τοξικής τους δράσης, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή.

Όπως εξηγείται, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος:

"Υπαρκτός επίσης είναι ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς και για αυτό το λόγο θα πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα προληπτικά μέτρα προστασίας του χώρου.

Ανακύπτουν επιπρόσθετα προβλήματα υγείας, που προέρχονται από το επιβαρυμένο εσωτερικό περιβάλλον με “αιωρούμενα ρυπογόνα μικροσωματίδια” με την αντίστοιχη εσωτερική ανακυκλωνόμενη επιμόλυνση σε χαλιά, ταπετσαρίες, κουρτίνες και άλλα αντικείμενα.

Παρατηρούνται δε αυξημένες εισαγωγές επειγόντων περιστατικών για παιδιά ηλικίας έως 14 ετών εξαιτίας κυρίως κρίσεων άσθματος, αλλά και σε άτομα άνω των 65 ετών σε έδαφος χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Για όλα τα παραπάνω εφιστούμε αυξημένη προσοχή σε πολίτες που κάνουν χρήση τέτοιων θερμαντικών συσκευών", καταλήγουν.