Νεκροί δύο φοιτητές που άναψαν μαγκάλι για να ζεσταθούν

Σε τραγωδία κατέληξε το άναμμα αυτοσχέδιας εστίας φωτιάς στη Λάρισα το απόγευμα της Πέμπτης. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, οι τρεις νεαροί φοιτητές του ΤΕΙ Λάρισας, οι οποίοι μαζί με δύο ακόμη συμφοιτητές τους που έχασαν την ζωή τους, βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, αναίσθητοι σε σπίτι όπου είχαν ανάψει αυτοσχέδια φωτιά.

Οι νεαροί είχαν φτιάξει ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι από κομμένο θερμοσίφωνο, ρίχνοντας μέσα κάρβουνα, προκειμένου να ζεσταθούν, αλλά δεν είχαν φροντίσει να αερίζεται ο χώρος.

Οι τρεις φοιτητές, με καταγωγή από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τα Χανιά αντίστοιχα, φαίνεται να έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι θεράποντες γιατροί, οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που θα γίνουν θα καταδείξουν αν έχουν υπάρξει εγκεφαλικές βλάβες λόγω της ελλιπούς οξυγόνωσης των ιστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας εξ αυτών που αρχικά η κατάσταση του θεωρήθηκε καλύτερη και νοσηλευόταν στην Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου τελικά μεταφέρθηκε επίσης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με μάσκα οξυγόνου ενώ οι άλλοι δύο είναι διασωληνωμένοι.

Ενισχύονται οι πιθανότητες, ο θάνατος των δυο άτυχων φοιτητών στην Λάρισα να προήλθε από μονοξείδιο του άνθρακα το οποίο και εισέπνευσαν από το αυτοσχέδιο μαγκάλι που είχαν ανάψει, σύμφωνα και με τα ευρήματα του ιατροδικαστή ο οποίος διενήργησε το πρωί της Παρασκευής, την νεκροτομή στις σωρούς των δυο νέων, που έχασαν την Πέμπτη τη ζωή τους στην Λάρισα, ενώ εντοπίστηκαν και ίχνη αλκοόλ.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ιατροδικαστής, συνολική εικόνα για τα αίτια του θανάτου θα υπάρχει μετά την ολοκλήρωση των τοξικολογικών εξετάσεων.

Ημέρα πένθους κηρύχθηκε η Παρασκευή για το ΤΕΙ Λάρισας και ούτως ή άλλως, ολόκληρη η πόλη παραμένει συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό.

Υπενθυμίζουμε ότι λίγο μετά τις 18:00 της Πέμπτης, μία φίλη τους πήγε στο σπίτι, προκειμένου να τους επισκεφθεί αλλά αν και χτυπούσε επίμονα το κουδούνι δεν άνοιγαν. Τελικά όταν η πόρτα άνοιξε με το κλειδί της σπιτονοικοκυράς αντίκρισαν μέσα τους πέντε αναίσθητους νεαρούς, οι δύο εκ των οποίων ήταν ήδη νεκροί, όπως διαπιστώθηκε.

Τα αίτια για την τραγωδία ερευνά η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα onlarissa.gr, το περιστατικό έλαβε χώρα σε διαμέρισμα στη συνοικία της Φιλιππούπολης επί της οδού Παπαζαχαρίου.

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

"Το τραγικό συμβάν της Λάρισας είναι το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή  στις ζωές των περισσοτέρων από εμάς" τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα σημειώνει: "Χτες το απόγευμα,  δύο σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας βρέθηκαν νεκροί στο κέντρο της πόλης από αναθυμιάσεις  που προήλθαν από αυτοσχέδιο μαγκάλι, ενώ άλλοι τρεις χαροπαλεύουν.  Όλοι τους από λαϊκές οικογένειες (οι 2 παιδιά μεταναστών) που θυσιάζοντας αυτά που δεν έχουν, έστειλαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε ένα ίδρυμα που χαροπαλεύει το ίδιο. Παρόλα αυτά,  δεν μπόρεσαν να προσφέρουν στα παιδιά τους θέρμανση αυτόν τον χειμώνα και τα έχασαν. Το τραγικό συμβάν της Λάρισας είναι το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή  στις ζωές των περισσοτέρων από εμάς.

Όταν πριν λίγους μήνες προειδοποιούσαμε  για τις επιπτώσεις  που θα έχει το ακριβό πετρέλαιο και  ρεύμα, είχαμε λοιδορηθεί από την κυβέρνηση. Σήμερα, συντετριμμένοι από τον άδικο χαμό των 2 σπουδαστών ας αναλογιστούμε όλοι τι πρέπει να γίνει για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων παιδιών".