ΣτΕ: Ζήτησε αλλαγή κατεύθυνσης στην εκτροπή του Αχελώου

Την αλλαγή της κατεύθυνσης της εκτροπής του Αχελώου ποταμού αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου ποταμού Παρά το αίτημα των δικηγόρων του Δημοσίου για χορήγηση "μακράς αναβολής", η Ολομέλεια συζήτησε το θέμα. Συγκεκριμένα, η εισηγήτρια της υπόθεσης επεσήμανε ότι υπάρχει πολυετής "ανοιχτή δίκη" για την υπόθεση του Αχελώου, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.

Το Δημόσιο υποστήριξε ότι έχουν συνταχθεί νέες περιβαλλοντικές μελέτες καθώς και νέο σχέδιο διαχείρισης του έργου.

Ωστόσο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι λόγοι σημαντικού δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν το σχέδιο της εκτροπής και αυτό μπορεί να συνεχίσει, αφού πρώτα ληφθούν τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία της συνολικής περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει το "Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF Ελλάς", η "Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς", η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του ΣτΕ για περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο το 1991.