Η πρώτη δικαίωση ασφαλιστικών μέτρων κατά της διαθεσιμότητας

Νομολογιακό προηγούμενο δημιουργεί η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Χίου, το οποίο, πρώτο πανελλαδικά, στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κερδίσει οι εργαζόμενοι για το θέμα της διαθεσιμότητας, εξέδωσε απόφαση υπέρ τους.

Συνεπώς, δικαιώνονται οι εργαζόμενοι του δήμου Χίου που είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
 
Η πρόεδρος του μονομελούς έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios.gr, αφού πρώτα μελέτησε προηγουμένως αναλυτικά τα επιχειρήματα των αντίδικων.
 
Με τις υπ’ αριθμόν 35, 36 και 37 αποφάσεις του 2013, το δικαστήριο αποφάσισε να δεχθεί την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων και να υποχρεώσει τον Δήμο Χίου να αποδεχθεί προσωρινά και μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της τακτικής αγωγής τις υπηρεσίες των αιτούντων με τους αρχικούς όρους πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Προϋπόθεση αποτελεί, φυσικά, η τακτική αγωγή να ασκηθεί εντός 30 ημερών.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης το Δήμο Χίου σε χρηματική ποινή ύψους 100 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν αποδέχεται τις υπηρεσίες των εργαζομένων και τον καθιστά αρμόδιο να αποζημιώσει κάθε θιγόμενο κατά του Δήμου Χίου για τα δικαστικά έξοδα 250 ευρώ.

Για την απόφαση εξέδωσε ανακοίνωση ο τοπικός σύλλογος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χίου. Αναλυτικά, η πλήρης ανακοίνωση:

"H απόφαση αυτή αποτελεί κόλαφο στις αντισυνταγματικές επιλογές της άθλιας συγκυβέρνησης και συνιστά κατ’ ουσία  ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων στο Δημόσιο και  ισχυρό ράπισμα των αυθαίρετων πρακτικών του Υπουργού Αντώνη Μανιτάκη.

Η δικαίωση των εργαζομένων του Δήμου Χίου πάρθηκε σε μία περίοδο που τη χαρακτηρίζουν η ένταση της κυβερνητικής βίας και η κλιμάκωση της αυθαιρεσίας των κατασταλτικών μηχανισμών ενάντια στο διεκδικητικό κίνημα των εργαζομένων.
 
Η δικαίωση αυτή αποτελεί μια πρώτη μεγάλη νίκη σε έναν αγώνα που ξεκίνησε μήνες πριν στους δρόμους, συνεχίσθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων και  θα ολοκληρωθεί με την ολική ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων και της εξαθλίωσης της κοινωνίας".