Ένα νεύμα για να κλείσουν τους δρόμους περιμένουν οι αγρότες

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους και πλέον ο Αντώνης Σαμαράς και το κυβερνητικό επιτελείο φοβούνται ότι οι δρόμοι θα κλείσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Μάλιστα νέα σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή υπoυργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη και του αναπληρωτή υπουργού Μ. Χαρακόπουλου.

Στο μεταξύ σιγή ιχθύος τηρούν στο Μαξίμου για το τι ειπώθηκε στη σύσκεψη το μεσημέρι της Πέμπτης με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του υφυπουργού.

Πληροφορίες του news.gr ωστόσο κάνουν λόγο για εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των αγροτών και της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η πρώτη επιλογή του Μαξίμου, μετά το τελεσίγραφο των αγροτών φαίνεται να είναι μία νέα "σιδηρά" παρέμβαση των ΜΑΤ. Σε αυτή την απόφαση συνέβαλε σύμφωνα και με πληροφορίες του news.gr και το παρολίγον "θερμό" επεισόδιο στο μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου.

Αυξάνονται τα μπλόκα σε όλη τη χώρα

Από την πλευρά τους οι αγρότες ενισχύουν συνεχώς τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε διάφορα κομβικά σημεία σε όλη την Ελλάδα. Στις περιοχές της Αλεξανδρούπολης, των Σερρών, της Δράμας, της Καβάλας, των Ιωαννίνων, της Θεσσαλίας, της Λαμίας και του νομού Αργολίδας τρακτέρ έχουν στηθεί στα πλάγια -αριστερά και δεξιά- του εθνικού οδικού δικτύου και περιμένουν ένα νεύμα για να κλείσουν τους δρόμους.

Για πέμπτη συνεχή ημέρα οι Θεσσαλοί αγρότες βρίσκονται στον κόμβο της Νίκαιας, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Επίσης, αγρότες από τη Βοιωτία ετοιμάζουν κάθοδο στην εθνική οδό, στο ύψος του Κάστρου, ενώ ήδη κινούνται τρακτέρ από την Πελοπόννησο.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας παραμένουν στα μπλόκα της εθνικής οδού Μυκηνών - Ναυπλίου, για δεύτερη ημέρα, υπό την επιτήρηση της Αστυνομίας. Βρίσκονται κυριολεκτικά σε αναμονή κινητοποιήσεων και κλεισίματος του δρόμου, όσο περιμένουν ανταπόκριση στα αιτήματά τους από την κυβέρνηση.

Στους δρόμους κατεβαίνουν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας την προσεχή Κυριακή, με παμεσσηνιακή παναγροτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.00 το πρωί, στο Σουληνάρι Μεσσηνίας.

Αυτό αποφασίστηκε, χθες βράδυ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Χανδρινού, ύστερα από κάλεσμα της ΠΑΣΥ Μεσσηνίας και του αγροτικού συλλόγου Χανδρινού, με τη συμμετοχή αγροτοσυνδικαλιστών, αγροτικών συλλόγων, αλλά και ανένταχτων αγροτών από όλο το νομό.

Στη σύσκεψη συζήτησαν το αγωνιστικό πλαίσιο κι αποφάσισαν να περιοδεύσουν σε όλα τα χωριά του νομού, μεταφέροντας την απόφαση για μαζική συμμετοχή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, για τρίτη ημέρα βρίσκονται στο δρόμο οι αγρότες της Αργολίδας, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί σ' ένα μπλόκο στον κόμβο Μάνεση, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο αριθμός των μηχανημάτων και των αγροτών στο μπλόκο αυξομειώνεται, ενώ στο σημείο, σε ένδειξη συμπάραστης στον αγώνα των αγροτών, μετέβησαν εκπρόσωποι από σωματεία διαφόρων επαγγελματικών τάξεων του νομού.

Στο νομό Ημαθίας, το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία.

"Να δούμε τι θα ανακοινωθεί και ανάλογα θα δράσουμε”, τόνισε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος. Τα μπλόκα των αγροτών ολοένα και ενισχύονται, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στην κομβική διασταύρωση του Λευκώνα, του δήμου Σερρών, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι του νομού, που συνεχίζουν να ενισχύουν τις δυνάμεις τους από άκρη σε άκρη του νομού.

Μπλόκα υπάρχουν στον οδικό άξονα Νέας Ζίχνης - Αμφίπολης, στην διασταύρωση του Δραβίσκου, στη διασταύρωση Μεσοράχης και στον κόμβο των Κερδυλλίων, επί της Εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας.

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας - Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής. Ανάλογο είναι και το κλίμα στον Έβρο και τη Ροδόπη.

Την ίδια στιγμή, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή, αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στους αγρότες να κινηθούν προς την εθνική οδό. Από την πρώτη στιγμή, η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας έχει δημιουργήσει κλοιό γύρω από τα 110 τρακτέρ που έχουν συγκεντρωθεί στη Λαμία, ενώ παράλληλα η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην περιοχή του Δομοκού, όπου επίσης έχουν συγκεντρωθεί τρακτέρ των αγροτών.

"Περιμένουμε τις απαντήσεις από το κέντρο και θα πράξουμε ανάλογα", υπογράμμισε ο Γιώργος Παλιούρας, μέλος της συντονιστικής των αγροτών στη Λαμία, αποφεύγοντας να ανοίξει τα χαρτιά του. Οι αγρότες εκτιμούν ότι "μια σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις, σ' αυτήν τη φάση δεν θα μπορούσε να προσφέρει κάτι", ενώ παράλληλα θεωρούν ότι πρέπει να συγκεντρωθούν και άλλα τρακτέρ από τα χωριά στον χώρο συγκέντρωσης. Οι απογευματινές περιοδείες και στις περιοχές της Ανατολικής Φθιώτιδας και στην περιοχή του Δομοκού συνεχίζονται, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.