Στάση αναμονής και… κλεφτοπόλεμος από τους αγρότες

Εν αναμονή των αποφάσεων του Πανελλαδικού Συντονιστικού τους Οργάνου βρίσκονται οι αγρότες. Το συντονιστικό θα εξετάσει τα αποτελέσματα των επαφών με πολιτικούς αρχηγούς, που έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Τα τρακτέρ, πάντως, παραμένουν στους δρόμους και συνοδεύονται από παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία, οι αγρότες Θεσσαλίας, Ημαθίας, Αργολίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Σερρών έχουν αφήσει στα πλάγια των εθνικών οδών τα οχήματά τους. "Παρατράγουδα" ωστόσο παρατηρήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης σε Λαμία και Λάρισα, όταν οι συγκεντρωμένοι αγρότες επιχείρησαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, να κλείσουν πεζοί την εθνική οδό.

Διάλογο με ανοιχτούς δρόμους ζήτησε, πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ακόμη και το ένα ευρώ θα δυσκολευτούμε να το βρούμε για τους αγρότες, εάν κλείνουν οι δρόμοι".

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ήδη εχει τεθεί στο τραπέζι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και η μείωση στις τιμές των ζωωτροφών.

Οι αγρότες αντιδρούν στην τήρηση βιβλίων από το 2014 και στα νέα φορολογικά μέτρα. Ζητούν να μην υπάρξει καμία μείωση της επιστροφής ΦΠΑ στα καύσιμα και να θεσπιστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους.