Το Μνημόνιο οδηγεί στην εξαφάνιση την… τσικουδιά

Σε αφανισμό οδηγούνται οι Καζανάρηδες της Κρήτης από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης σχετικά με τα νέα μέτρα.

Κινδυνεύει, ως αποτέλεσμα των πιέσεων, το παραδοσιακό ποτό του νησιού, η τσικουδιά.

Οι ενδιαφερόμενοι, που ασχολούνται με την απόσταξη και την παρασκευή οινοπνευματωδών -κυρίως τσικουδιά, ρακή- στην Κρήτη ζητούν, με επιστολή τους, από τους Βουλευτές να σταθούν στο πλευρό τους και να πιέσουν ώστε να να μην περάσουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

"Η πανελλήνια ομοσπονδία και γενικότερα, ο αμπελουργικός κλάδος με την παραδοσιακή απόσταξη, καλεί σε μια ύστατη παρέμβαση στην Πολιτεία, τώρα που αναμορφώνεται το νομικό πλαίσιο που διέπει το δικό μας καθεστώς", τονίζουν.

Πανελλαδικό αίτημα των αποστακτών είναι η παραμονή στο υπάρχον καθεστώς, μέσα στο οποίο επιβιώνουν χιλιάδες οικογένειες αμπελοκαλλιεργητών, μαζί τους και η από αιώνες παράδοση.

"Σε διαφορετική περίπτωση η Ύπαιθρος θα ερημώσει και τα ρακοκάζανα θα πάψουν να λειτουργούν», αναφέρει το Κάλεσμα Συμπαράστασης τους προς τους Βουλευτές, το οποίο αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα creteplus.gr.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή που απέστειλαν προς το Γενικό Χημείο του Κράτους ζητούν να παραμείνει εν ισχύ εν ενεργεία Νόμος 2969/01 στο σύνολο του, μέσω του οποίου επιτρέπεται ένα μέρος του αποστάγματος να διατίθεται στην κατανάλωση από παραγωγούς διήμερων αποσταγματοποιών, σε χύμα μορφή, για συμπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος.