Μετρητής άγχους από τη Θεσσαλονίκη

Πολλές φορές έχουμε προσπαθήσει – ιδιαίτερα οι πιο αγχώδεις – να μειώσουμε το άγχος που μας διακατέχει, ειδικά σε δύσκολες στιγμές της καθημερινότητας και τη ζωής μας γενικότερα. Την απάντηση έρχεται να δώσει η συσκευή βιοανάδρασης για αναγνώριση συναισθημάτων, την οποία κατασκεύασε η ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Το “μετρητή άγχους” δημιούργησε το εργαστήρι Πολυμέσων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, υπό την εποπτεία του επίκουρου καθηγητή Θρασύβουλου Τσιάτσου. Το άτομο συνδέεται με τον υπολογιστή φορώντας ένα ειδικό περικάρπιο και έναν αισθητήρα που τοποθετείται στο λοβό του αυτιού.

“Ο μετρητής περιλαμβάνει τρεις τεχνικές μέτρησης: τον καρδιακό παλμό, την επιδερμική εφίδρωση και τη θερμοκρασία. Στην πορεία της έρευνας αναμένεται να προστεθούν κι άλλες τεχνικές”, εξήγησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο, ο υποψήφιος διδάκτωρ, Ιπποκράτης Αποστολίδης.

Η αξιοπιστία της συσκευής βιοανάδρασης για αναγνώριση συναισθημάτων αγγίζει μέχρι στιγμής το 85%.

Η έρευνα εστιάζει κυρίως στη συμπεριφορά των φοιτητών και εξετάζει τη σχέση άγχους και απόδοσης. “Είναι σημαντικό να καταλάβει εγκαίρως ο φοιτητής αν διακατέχεται από άγχος και σε ποιο βαθμό, γιατί πολλές φορές όταν αυτό ξεφεύγει από τα φυσιολογικά όρια είναι αργά”, τόνισε ο κύριος Αποστολίδης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε “υποκείμενο μέτρησης” έχει τις δικές του συναισθηματικές περιοχές γι αυτό προηγήθηκε των κανονικών μετρήσεων, δοκιμαστική μέτρηση υπό την ευθύνη ειδικού ψυχολόγου.

Ο μετρητής άγχους βοηθά στην κατανόηση διαφόρων συμπεριφορών ενώ μπορεί να βρει εφαρμογή σε πολλούς ακόμη τομείς και σε άλλες ηλικίες. “Ενδιαφέρον θα ήταν να καταγράψουμε, για παράδειγμα, τα επίπεδα άγχους πολύ μικρών παιδιών, που μπορεί να βιώνουν στρεσογόνες καταστάσεις αλλά αδυνατούν να εκφραστούν”, πρόσθεσε ο κ.Αποστολίδης.