Υποδομή αντισεισμικής δράσης εξετάζουν στη Λήμνο

Στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος εξακολουθεί να βρίσκεται το Βόρειο Αιγαίο, 10 ημέρες μετά το χτύπημα του εγκέλαδου στη Λήμνο με 5,9 Ρίχτερ.

Μετά τις επισημάνσεις σεισμολόγων ότι η δραστηριότητα στο νησί δεν έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας μετασεισμικής ακολουθίας και λόγω της ανησυχίας που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αποφάσισε να ενισχύσει το δίκτυο των επιταχυνσιογράφων, που διατηρεί στην περιοχή, ενώ κλιμάκιό του μετέβη στο νησί, προκειμένου να ενημερώσει τις τοπικές αρχές για την εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", η πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο, που οφείλεται σε κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Σταύρου Καλογιάννη και του προέδρου του ΟΑΣΠ, κ. Κοσμά Στυλιανίδη.

Πολιτικοί μηχανικοί, γεωλόγοι και γεωφυσικοί συζήτησαν για περισσότερες από έξι ώρες με εκπροσώπους των αρχών στη Λήμνο για θέματα πολιτικής προστασίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, συζήτησαν για τα αντισεισμικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται στις σχολικές μονάδες, για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη διαχείριση έκτακτων αναγκών, σε περίπτωση σεισμού. Επίσης, ανέλυσαν τα σεισμικά δεδομένα που έχει δώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η περιοχή.

"Οι επιταχύνσεις που κατεγράφησαν με τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ ήταν πολύ μικρές, γεγονός που εξηγεί τις μηδαμινές ζημιές που σημειώθηκαν σε κτίρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέγιστη επιτάχυνση, που κατεγράφη, ήταν μόλις 2% μεγαλύτερη από την επιτάχυνση της βαρύτητας", εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Στυλιανίδης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η τοποθέτηση επιταχυνσιογράφων κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας. Συγκεκριμένα: "Τα όργανα αυτά καταγράφουν την επιτάχυνση του εδάφους κατά τη διάρκεια του σεισμού και τη χρησιμοποιούν για να εκτιμήσουν την επίπτωση που θα έχει η δόνηση στο κτιριακό δυναμικό. Το πρώτο όφελος από αυτό το δίκτυο το έχουμε σε μερικά λεπτά.Έτσι είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε άμεσα πόσο καταστροφικός θα είναι ο σεισμός".