Αμφίπολη: Μην την εγκαταλείπετε για πολιτικούς λόγους, λέει ο Τζιτζικώστας

Αίτημα της Περιφέρειας να ξεκινήσουν άμεσα οι αρχαιολογικές εργασίες στο μνημείο

Κονδύλια συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ (1,5 εκατ. από τον προϋπολογισμό και άλλο 1 εκατ. επιπλέον από το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020) έχουν προγραμματιστεί για τις εργασίες στο σημαντικό ταφικό μνημείο, που κέρδισε παγκόσμια φήμη, στην Αμφίπολη. Ωστόσο οι εργασίες έχουν πλέον παγώσει.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σήμερα, ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι αρχαιολογικές εργασίες στην Αμφίπολη. Μάλιστα, όπως τόνισε, έθεσε το ζήτημα και στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη.

«Δυστυχώς η εικόνα που επικρατεί σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση, για πολιτικούς λόγους, έχει εγκαταλείψει τελείως αυτό το μοναδικό ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, του λόφου Καστά, και δεν εκτελείται καμία εργασία, μετά και την εντός εισαγωγικών συνταξιοδότηση της κ. Περιστέρη» ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν εκείνη που «το 2012, όταν το υπουργείο πολιτισμού εκείνης της εποχής κώφευε, αντιλήφθηκε ότι τα επιχειρήματα της κ. Περιστέρη μπορούσαν να έχουν βάση« και έδωσε την πρώτη χρηματοδότηση για να ξεκινήσει το ανασκαφικό της έργο.

Αναφερόμενος στις προ ημερών ανακοινώσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είπε ότι εντός του λόφου, κατά πάσα πιθανότητα, υπάρχει και άλλο ταφικό μνημείο που δεν έχει ανασκαφεί και επιπλέον εκκρεμούν οι εργασίες αναστήλωσης του μνημείου για να μην πέσει και καταστραφεί και για να καταστεί επισκέψιμο στους πολίτες.

«Είπα στον πρωθυπουργό ότι λέγεται από κάποιους ότι είναι πολιτικοί οι λόγοι για τους οποίους πάγωσε το μνημείο και δεν θέλω να το διανοηθώ« υπογράμμισε και πρόσθεσε: «ζητούμε από την κυβέρνηση την άμεση επανέναρξη των εργασιών για την αναστήλωση, για να γίνει το μνημείο φιλικό και ανοιχτό στους πολίτες, για την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου και για την επανέναρξη της ανασκαφής προκειμένου να αποκαλυφθεί αυτό που το ΑΠΘ ανακοίνωσε ως πόρισμα«.

Εξάλλου σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα το υπουργείο Πολιτισμού θα ενεργοποιηθεί εκ νέου στην κατεύθυνση ενίσχυσης των εργασιών της Αμφίπολης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...