Γιατί σταμάτησαν τα γυρίσματα του Σμαραγδή στην Κρήτη;

Τι συμβαίνει με την αρχαιολογική υπηρεσία

Σε άλλες χώρες, το γύρισμα μιας κινηματογραφικής ταινίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην τουριστική προβολή του τόπου. Έτσι, στις χώρες αυτές, όχι μόνο διευκολύνουν με κάθε τρόπο τους παραγωγούς στο γύρισμα των ταινιών αλλά, πολλές φορές, τους προσκαλούν επισήμως για να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στον τόπο τους.
Εδώ, στην Ελλάδα, κάνουν τελείως το αντίθετο: Προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την παραγωγή αξιόλογων ταινιών που θα προβάλουν διεθνώς τον τόπο μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, γράφει το ekriti.gr, το σταμάτημα των γυρισμάτων της ταινίας «Η ζωή του Καζαντζάκη», του Γιάννη Σμαραγδή στον Κούλε. Όπου, υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας ανάγκασε τον διεθνώς καταξιωμένο σκηνοθέτη να διακόψει το γύρισμα της ταινίας, με το επιχείρημα ότι δεν πλήρωσε το αντίτιμο της άδειας (280 ευρώ) για να του επιτραπεί να χρησιμοποιήσει τον χώρο.

Κι όμως: Και την άδεια έβγαλε (υπέβαλε την σχετική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού) και το αναλογούν αντίτιμο πλήρωσε ο κ. Σμαραγδής, όπως δήλωσε ο ίδιος στο  Ράδιο Κρήτη. Αλλά, ο αρμόδιος υπάλληλος, πού να το καταλάβει, με τη νοοτροπία που έχει αυτός και η γραφειοκρατία της υπηρεσίας του…
Τα γυρίσματα διακόπηκαν μέχρι και όταν σταλεί από την υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμό στον αρμόδιο υπάλληλο η άδεια για τα γυρίσματα. Ωστόσο, ο κ. Σμαραγδής και το πολυπληθές επιτελείο του (πάνω από 100 άτομα) είναι αναγκασμένοι να περιμένουν την γραφειοκρατία του κράτους… Με πολυέξοδο κόστος φυσικά (μεροκάματα, διατροφή κλπ).