Η οικία Λουντέμη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

Πόσα πρέπει να δοθούν για να προχωρήσει η αποκατάσταση του σπιτιού του Μενέλαου Λουντέμη στον Εξαπλάτανο Πέλλας; Πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να περάσει μέχρι να γίνει η αποδοχή κληρονομιάς από το δήμο της περιοχής, προκειμένου να προχωρήσει και η διαδικασία αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου, με βάση το προεδρικό διάταγμα του 1985.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Πασόης δηλώνει πως "ο λόγος για τον οποίο δεν έγινε ως τώρα η αποδοχή της δωρεάς ήταν ότι αναζητείτο το αντάλλαγμα, δηλαδή κάποιο άλλο οικόπεδο για να δοθεί στους κληρονόμους".

Η εμπλοκή με το σπίτι του Έλληνα λογοτέχνη ξεκίσε από τη στιγμή που χαρακτηρίστηκε διατηρητέο.Οι διαδικασίες όμως, περιπλέχθηκαν ανάμεσα στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από δήμους σε νομαρχίες, περιφέρειες και ξανά στους δήμους που προέκυψαν από τις συνενώσεις του "Καλλικράτη".

Σήμερα, η οικία Λουντέμη βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και απειλείται με κατάρρευση, ενώ, όπως διαπιστώνουν κάτοικοι και επισκέπτες, "φιλοξενεί" ακόμη και τοξικομανείς, αν κρίνει κανείς από τις σύριγγες που μπορεί να βρει στα πατώματα και τον περιβάλλοντα χώρο....

"Έχει γραφτεί ότι ζητούσαμε ανταλλάγματα, γεγονός που είναι εντελώς ψευδές. Όλοι οι απόγονοι του Λουντέμη έχουμε συζητήσει και αποφασίσαμε να παραχωρήσουμε το συγκεκριμένο ακίνητο και τα περιουσιακά του δικαιώματα, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, προκειμένου να γίνει η αποκατάστασή του" αναφέρει η δισεγγονή του Μενέλαου Λουντέμη, καθώς και η δικηγόρος και εκπρόσωπος των κληρονόμων, Μαρία Σταυρίδου. Η ίδια τονίζει ότι τα έγγραφα για τη δωρεά εστάλησαν στον τότε δήμο Εξαπλάτανου, πριν από τρία χρόνια, χωρίς όμως να υπάρξει κάτι νεότερο.

"Βρεθήκαμε με κάποιους από τους κληρονόμους τον περασμένο Αύγουστο. Δεν μας δήλωσαν ότι προτίθενται να δωρίσουν το οίκημα και το οικόπεδο. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αναζητούμε κάποιο αντάλλαγμα, διαφορετικά θα είχαμε κάνει αποδοχή της δωρεάς. Εφόσον μάλιστα υπάρχει η δωρεά, η αποδοχή της είναι θέμα ενός μόνο μήνα, μέχρι να λάβει τη σχετική απόφαση η οικονομική επιτροπή και να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες" σημειώνει, από την πλευρά του, ο κ. Πασόης, ο οποίος δηλώνει πρόθυμος να έρθει σε επαφή με τους κληρονόμους ώστε να δοθεί λύση στο θέμα.