Συνέλαβαν μουσικό και τον κατηγόρησαν για… επαιτεία

Σύμφωνα με την απόφαση του Πταισματοδικείου ήταν ένοχος, ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο 30 ευρώ

Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρέθηκε ο Νίκος Γρηγοριάδης, μουσικός του δρόμου στη Θεσσαλονίκη.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Νίκος βρισκόταν στο κέντρο της πόλης παίζοντας τζαζ με την κιθάρα του.

Μία ανώνυμη καταγγελία για ενόχληση από τη μουσική του, ήταν ο λόγος για τον οποίο δύο αστυνομικοί τον προσέγγισαν και του ζήτησαν να αποχωρήσει από το σημείο, προσθέτοντας συγχρόνως πως αυτό που κάνει είναι παράνομο καθώς αποτελεί επαιτεία.

"Με πολύ ευγενικό τρόπο ενώ μάζευα τα πράγματά μου για να φύγω όπως μου ζήτησαν, προσπάθησα να εξηγήσω στους δύο αστυνομικούς πως ο νόμος δεν είναι σαφής και η μουσική στο δρόμο δεν είναι επαιτεία. Άλλωστε δε ζητάω λεφτά από κανένα. Υπάρχει μόνο ένα χάρτινο κουτί που γράφει και στα αγγλικά Ευχαριστώ για την εκτίμηση", δήλωσε στο Press724.gr ο κ. Γρηγοριάδης.

Οι αστυνομικοί σαν να είχαν προσβληθεί από αυτή την τοποθέτηση απάντησαν: "Δε ξέρουμε εμείς τη δουλειά μας και το νόμο;", παίρνοντας μαζί τους το μουσικό στο τμήμα "για να ξεκαθαριστεί τι ισχύει".

Παρά τις όποιες εξηγήσεις δόθηκαν εκεί η κατάσταση αντί να ξεκαθαρίζει γινόταν όλο και πιο πολύπλοκη. "Ό,τι κι αν έλεγα, ήταν σαν να χειροτερεύει την κατάσταση", είπε ο κ. Γρηγοριάδης που προσπαθούσε να εξηγήσει πως διεθνώς οι μουσικοί του δρόμου αναγνωρίζονται ως μία ξεχωριστή κατηγόρια μουσικών και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζονται ως επαίτες.

Ο Νίκος βρέθηκε στο κρατητήριο και κατασχέθηκε η κιθάρα του, ο ενισχυτής του και ένα πολύ μικρό ποσό που είχαν αφήσει περαστικοί που τον άκουσαν να παίζει και εκτίμησαν αυτό που τους προσέφερε.

Του ασκήθηκε δίωξη για επαιτεία με τη δικογραφία να αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο κατηγορούμενος έπαιζε κιθάρα επαιτώντας με προτεταμένο το χέρι, που με χιούμορ σχολίαζαν στο χώρο των δικαστηρίων, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, συγκεντρωμένοι φίλοι μουσικοί, αποδίδοντας του την ιδιότητα κάποιας μυθικής θεότητας με τρία χέρια.

Σύμφωνα με την απόφαση του Πταισματοδικείου ήταν ένοχος, ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο 30 ευρώ με την αιτιολογία ότι υπήρχε κουτί για τη συγκέντρωση χρημάτων, γεγονός που για την ελληνική δικαιοσύνη αποτελεί επαιτεία.