Ο Απόστολος Παύλος, ο πάπας Φραγκίσκος και η Λέσβος

Στο νησί βρίσκεται από τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Στη Λέσβο βρίσκεται από τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος θα υποδεχθεί το πρωί του Σαββάτου τον πάπα Φραγκίσκο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

"Να ευχηθούμε αυτήν την πρωτοβουλία που αναπτύξαμε να την καταφέρουμε να την προωθήσουμε, να κινηθούμε σωστά και πρακτικά με ένα σκοπό. Το πρόβλημα που έχουμε όλοι μας αυτόν τον καιρό να το διεθνοποιήσουμε... Να γίνει πρόβλημα όλων των ανθρώπων", δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος κατά την άφιξή του.

Η υποδοχή του Πάπα θα γίνει αύριο στις 10.20 το πρωί στη Μυτιλήνη, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί μαζί με τους κ. Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο το κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μόρια, όπου αναμένεται να χαιρετίσουν έναν προς έναν 500 μετανάστες.

Επίσκεψη με ιστορικό υπόβαθρο 

Ιστορικό υπόβαθρο έχει η επίσκεψη των θρησκευτικών ηγετών στη Λέσβο το Σάββατο, καθώς συμπίπτει με την επέτειο της επίσκεψης του Αποστόλου Παύλου στη Μυτιλήνη στις 16 και 17 Απριλίου του 58 μ.Χ. Ο Απόστολος Παύλος αποβιβάσθηκε συνοδευόμενος από τον Ευαγγελιστή Λουκά, τους Μακεδόνες Σώπατρο, γιο του Πύρρου από τη Βέροια, Αρίσταρχο και Σεκούνδο από τη Θεσσαλονίκη και τους Μικρασιάτες Γάιο από τη Γαλατική Δέρβη, Τιμόθεο από τα Λύστρα της Λυκαονίας και Τρόφιμο και Τυχικό από την Έφεσο.

Στο σημείο όπου θεωρείται το σημείο αποβίβασης του Αποστόλου Παύλου και όπου πριν χρόνια ανασκάφηκε το ακρομώλιο του αρχαίου Ευρίπου που ένωνε το βόρειο αρχαίο λιμάνι της πόλης με το νότιο «τριηρικό λιμένα», σήμερα υπάρχει ένα μικρό πάρκο με το ναϊδριο σε ανάμνηση της επίσκεψης του Αποστόλου στη Μυτιλήνη. Δίπλα το μνημείο των Φωκαέων προσφύγων των διωγμών του 1914 και 1922. Στην απέναντι δε ακριβώς πλευρά του δρόμου βρίσκεται το άγαλμα της Μικρασιάτισας Μάνας σήμα κατατεθέν των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, της άφιξης τους στη Μυτιλήνη και του ριζώματος στους στην πόλη και στις γύρω γειτονιές που κατοικήθηκαν αποκλειστικά και μόνο από Μικρασιάτες πρόσφυγες. 

Σύμφωνα με τις πράξεις των Αποστόλων, ο Απόστολος Παύλος γιόρτασε το Πάσχα του 58 μ.Χ στους Φιλίππους, έφυγε για τη Νεάπολη και από εκεί πήγε στην Τρωάδα. Η πορεία αυτή κράτησε πέντε μέρες. Μετά από επταήμερη παραμονή στην Τρωάδα κατευθύνθηκε στην Άσσο απέναντι από τη Λέσβο, εκεί απ' όπου χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν το περασμένο χρόνο στο νησί μεταξύ Μήθυμνας και Σκάλας Συκαμνιάς.

Από την Άσσο ο Απόστολος Παύλος πλέοντας κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Λέσβου έφθασε στη Μυτιλήνη όπου παρέμεινε μια βραδιά πριν αναχωρήσει για τα δυτικά παράλια της χερσονήσου της Ερυθραίας απέναντι από τη Χίο.

Ο J. Holzner στο έργο του «Παύλος» στηριζόμενος στους υπολογισμούς του Γερμανού αστρονόμου Ε.Κ Gengel τοποθετεί το τμήμα αυτό της τρίτης Αποστολικής πορείας στο 58 μ.Χ. το δε Πάσχα στις 28 Μαρτίου. Έτσι προκύπτει η αναχώρηση του από τους Φιλίππους στις 4 Απριλίου, η άφιξη του στην Τρωάδα στις 9 Απριλίου, η αναχώρηση του δε για την Άσσο και το πέρασμα του στη Μυτιλήνη όπου και διέμεινε ένα βράδυ στις 16 - 17 Απριλίου. 

Ο Απόστολος Παύλος δεν δίδαξε στη Μυτιλήνη. «Φαίνεται ότι δεν εθεώρησε το Λεσβιακόν έδαφος κατάλληλον και ώριμον προς κήρυξιν και διάδοσιν των αρχών του Χριστιανισμού διότι εώρακε την πόλιν κατείδωλον και φιλόσοφον και ίσως συνεστάλη ίνα μη κινήση τα μειδιάματα, ως πότε εν Αρείω Πάγω των ακροατών μυτιληναίων, οίτινες ως παράδοξα και παράχορδα θα εθεώρουν τα ρήματα και ιδία τα περί θεού Εσταυρωμένου» αναφέρει ο Ευστράτιος Δράκος στο από 1928 βιβλίο του «Μελέτη επί της ιστορίας της Εκκλησίας της Λέσβου».