Αμφίπολη: Νέο εύρημα έκπληξη και Δίας σε μορφή φιδιού

"...αρχετυπική ιδέα ενός ήρωα φέροντος τον οπλισμό ενός άλλου, όπως ο Πάτροκλος του Αχιλλέα"

Συσχετισμοί περί Μεγάλου Αλέξανδρου και Ηφαιστίωνα στις υποθέσεις εργασίας από τη μελέτη των ευρημάτων των τριών και πλέον ετών της ανασκαφής, παρουσίασαν χθες στο 29 αρχαιολογικό συνέδριο του ΑΠΘ η επικεφαλής της ομάδος Κατερίνα Περιστέρη, ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής και ο Ιταλός αρχαιολόγος με ειδικότητα στη γλυπτική Αντόνιο Κόρσο.

Το νέο εύρημα, ένα μαρμάρινο ανάγλυφο τμήμα, πιθανότατα ζωφόρου, όπως ανέφεραν, εντοπίστηκε 150 μέτρα μακριά από το μνημειακό περίβολο. Απεικονίζει τη μορφή ενός στρατιώτη. Κρατάει ασπίδα που φέρει πάνω την αιχμή του δόρατος-πιθανότατα μακεδονική σάρισα- και κράνος. Διακρίνεται το κεφάλι ενός αλόγου και στην απόληξη του κράνους, ένα φίδι(Δίας με τη μορφή φιδιού) ενώ η στήλη με φίδι που σκαρφαλώνει σε δένδρο πιθανολογείται ότι προέρχεται από την κιβωτιόσχημη θήκη.

Το σωζόμενο μέλος ύψους 1,60 μ , σύμφωνα με εκτιμήσεις αποτελούσε τμήμα ζωφόρου –υπολογίζεται ότι έφτανε τα 2,70 μ – που στόλιζε τις μετωπικές πλευρές του βάθρου του Λέοντος στην κορυφή του τύμβου. Η μορφή, σύμφωνα με τον κ. Κόρσο, ταυτίζεται με αυτή του Μ. Αλεξάνδρου ο οποίος φέρει τον υπερμεγέθη οπλισμό του εφηρωισμένου φίλου και συμπολεμιστή του Ηφαιστίωνα «μια αρχετυπική ιδέα ενός ήρωα φέροντος τον οπλισμό ενός άλλου, όπως ο Πάτροκλος του Αχιλλέα». Συσχετίζει μάλιστα τη μορφή με κεφαλές που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού και την παράσταση της νεκρικής πομπής με αντίγραφό του- ένα «αναθηματικό ανάγλυφο χλαμυδοφόρου νέου της Πέλλας (βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) αφιερωμένο, σύμφωνα με την επιγραφή του, από τον Διογένη στον ήρωα Ηφαιστίωνα.