Δεν ήταν οι Τούρκοι πρόσφυγες δράστες της έκρηξης στη Θεσσαλονίκη

Αθώοι κρίθηκαν δύο Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες, που κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες, συνδεόμενες με την έκρηξη σε υπόγειο διαμέρισμα της Τριανδρίας, τον Οκτώβριο του 2011, όπου είχε χάσει τη ζωή κουρδικής καταγωγής βομβιστής.

Στο συγκεκριμένο διαμέρισμα είχε βρεθεί βαρύς οπλισμός και εκρηκτικές ύλες, ενώ οι δύο κουρδικής καταγωγής άνδρες κατέστησαν κατηγορούμενοι, όταν βρέθηκαν δακτυλικά τους αποτυπώματα σε έντυπο υλικό. Οι ίδιοι, πάντως, από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση, θέση που επανέλαβαν κι ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο τους αθώωσε τελικά για τις πράξεις της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών και όπλων. Την αθώωσή τους είχε εισηγηθεί προηγουμένως προς το δικαστήριο κι ο εισαγγελέας της έδρας.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και η τέως βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που υποστήριξαν ότι η δραστηριότητα των δύο ανδρών είναι ειρηνική, ενώ τόνισαν ότι τους γνωρίζουν από τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του τουρκικού και κουρδικού λαού.