Λιγότεροι νέοι οδικοί άξονες στη χώρα λόγω περικοπών

"Κλειδώνει" ο σχεδιασμός του εναπομείναντος έργου της Ολυμπίας Οδού, υιοθετώντας την πρόταση περικοπών των ιδικών αξόνων και την ολοκλήρωση μόνο του βασικού τμήματος, δηλαδή από την Ελευσίνα μέχρι την Πάτρα.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thebest.gr, ενέγειρε τεράστιες αντιδράσεις από πολιτικούς, τοπικούς παράγοντες και φορείς στην Aχαΐα και την Ηλεία. Ωστόσο, οι τράπεζες δεν αφήνουν κανένα ενδεχόμενο υπαναχώρησης, θεωρώντας ότι το τμήμα Πύργου-Τσακώνας είναι μη βιώσιμο οικονομικά. Το ενθαρρυντικό, πάντως, στην περίπτωση του τμήματος Πάτρας-Πύργου είναι ότι η απαραίτητη γη έχει απαλλοτριωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, οπότε είναι σαφώς ευκολότερη η κατασκευή του στο μέλλον ως δημόσιο έργο.

Στον αντίποδα, οι συζητήσεις με τις κοινοπραξίες Νέα Οδός και Κεντρική Οδός, για την τύχη της Ιόνιας Οδού και του αυτοκινητοδρόμου Ε65, προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Κύρια αιτία είναι η αντίδραση των κατασκευαστών, που, ειρήσθω εν παρόδω, προέρχονται από την ίδια κοινοπραξία.

Εκείνοι δε δέχονται καμία σοβαρή αλλαγή στο τεχνικό αντικείμενο, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο έχει προτείνει την κατασκευή του Ε65 μόνο μέχρι το ύψος της Καρδίτσας και τη "λειτουργική ενοποίηση" των δύο παραχωρήσεων. Από την πλευρά τους, οι κατασκευαστές ελπίζουν ότι μπορούν να ασκήσουν επαρκή πίεση ώστε να μην περικοπεί το τεχνικό αντικείμενο των έργων, επικαλούμενοι τις αποζημιώσεις που θα αιτηθούν σε περίπτωση που μία από τις δύο πλευρές καταγγείλει τη σύμβαση παραχώρησης.

Σε ό,τι αφορά την τραπεζική χρηματοδότηση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έγκριση δανείου ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποκλειστικά για τους αυτοκινητόδρομους βελτίωσε το κλίμα, ωστόσο ο ενθουσιασμός μετριάστηκε, όταν ξεκαθαρίστηκε ότι τα χρήματα δεν προορίζονται για την υποκατάσταση τραπεζών που δεν επιθυμούν πλέον να συμμετάσχουν στο δανειοδοτικό σχήμα.