Ένα πάρκο για όσους άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο

Αυτό το πάρκο είναι αφιερωμένο όχι στους ιππότες αλλά στα θύματα της ασφάλτου. Το πάρκο Νερατζιά στον επαρχιακό δρόμο μεταξύ των χωριών Ταυρωνίτης και Βουκολιές στα Χανιά, αφιερώνεται στη μνήμη των θυμάτων των τροχαίων δυστυχημάτων, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.

Στο σημείο εκείνο, στις 28 Ιουλίου του 2004, ένας 25χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας ο Χρήστος Πολέντας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο.

Η ιδέα για τη δημιουργία του πάρκου ήλθε από τον πατέρα του 25χρονου Σταύρο Πολέντα και αγκαλιάστηκε από την επίσημη πολιτεία, την εκκλησία, την τοπική αυτοδιοίκηση και απλούς πολίτες.

"Παρά τον μεγάλο πόνο της οικογένειας θελήσαμε να κάνουμε κάτι. Να δημιουργήσουμε έναν χώρο για να τιμάμε όλους όσους χάνονται άδικα στην άσφαλτο και να ευαισθητοποιήσουμε την πολιτεία και την κοινωνία" δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Σταύρος Πολέντας που πριν από λίγες ημέρες έλαβε ένα συγκινητικό γράμμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Πολέντας είχε αποστείλει στον κ Παυλόπουλο ενημερωτικό σημείωμα για το πάρκο καθώς και το βιβλίο που έχει γράψει ο ίδιος με θέμα τα δικαιώματα των θυμάτων τροχαίων και των οικογενειών τους.

"Στο πρόσωπο σας βλέπω έναν πατέρα που κατάφερε να μετατρέψει το μεγάλο προσωπικό του πόνο για την απώλεια του παιδιού του σε σπουδαία κοινωνική προσφορά, η οποία πηγάζει από την αμέριστη αγάπη σας για το συνάνθρωπο μας. Αυτή η γενναία προσωπική στάση σας τιμά ιδιαιτέρως και συνιστά εξαιρετικά διδακτικό παράδειγμα για την κοινωνία μας, ιδίως κατά τη σημερινή κρίσιμη συγκυρία" αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Πολέντα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η υλοποίηση της ιδέας ξεκίνησε όταν ο τότε δήμος Βουκολιών αποφάσισε να δημιουργήσει στη θέση "Νερατζιά", όπου είχε συμβεί το τροχαίο δυστύχημα, ένα πάρκο αφιερωμένο στη μνήμη των νεκρών της ασφάλτου και στον ίδιο χώρο μια μικρή εκκλησία, όπου υμνείται ο 'Αγιος Χριστόφορος προστάτης των οδηγών.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών και σημερινός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενέκρινε τη σχετική πίστωση. Τον Νοέμβριο του 2008, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, τοποθέτησε στο πάρκο μαρμάρινη πλάκα σε μνήμη των θυμάτων της ασφάλτου. Το πάρκο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2009 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ την ίδια ημέρα έγιναν και τα θυρανοίξεια του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που εκείνη την περίοδο ήταν πρωθυπουργός της χώρας πρόσφερε στον ναό ένα σπάνιο Ευαγγέλιο, η Βουλή των Ελλήνων επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα την καμπάνα και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μια σειρά από εικόνες. Σημαντική για την ανάπτυξη του Πάρκου ήταν και η συμβολή τοπικών πολιτικών παραγόντων εκείνης της περιόδου.

Όταν τα ινία της χώρας ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου προσέφερε στο πάρκο ένα πετρόκτιστο χειροποίητο σκαλιστό διαστάσεων 5 Χ 5 που αποτελείται από μια Ζωοδόχο Πηγή και τρείς μεγάλες πετρόκτιστες εικόνες. Το 2011, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών τέλεσε στο πάρκο μνημόσυνο για τα θύματα της ασφάλτου ενώ ένα χρόνο μετά με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τοποθετήθηκε στο πάρκο μνημείο του Οργανισμού για την οδική ασφάλεια.

Πρόκειται για πέτρινη κατασκευή η οποία αναπαριστά δέντρο ελιάς και αποτελείται από πέντε ρίζες που φέρουν τα ονόματα των χωρών που ίδρυσαν τον ΟΗΕ και πέντε κλαδιά που συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους. Πάνω στα κλαδιά έχουν τοποθετηθεί 193 φύλλα τα οποία συμβολίζουν τις χώρες μέλη του ΟΗΕ.

Στον χώρο αυτό γίνονται κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα τροχαίων που τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ καθώς και άλλες εκδηλώσεις.