Επιστροφή χιλιάδων ευρώ για παράνομες επιδοτήσεις

Αρκετές χιλιάδες ευρώ καλούνται να επιστρέψουν στην εφορία Ρεθύμνου, οι αγρότες του νομού, οι οποίοι έλαβαν παράνομες επιδοτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος “Δάσωση Γεωργικών Εκτάσεων”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του rethnea.gr κατηγορούνται περίπου 200 άτομα για την υπόθεση και η απόφαση επιστροφής χρημάτων που έχει εκδοθεί από την Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, αφορά ποσό που προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε από το 2009, όταν η Περιφέρεια Κρήτης, κατόπιν καταγγελίας της Διεύθυνσης Δασών, απέστειλε έγγραφο σε αρκετούς αγρότες, κυρίως του Μυλοποτάμου όπως και άλλων περιοχών του νομού, με το οποίο τους ζητούσε να επιστρέψουν στο Δημόσιο ποσά χιλιάδων ευρώ, σε επιδοτήσεις, που είχαν λάβει ως δήθεν δικαιούχοι του προγράμματος.

Πολλοί από τους αγρότες προσέφυγαν τότε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης και ταυτόχρονα υπέβαλαν αίτηση αναστολής εκτελέσεως της απόφασης, ώστε να μην βεβαιωθούν τα χρήματα αυτά στις Δ.Ο.Υ.

Κάτι που τελικά δεν έγινε για τις περιπτώσεις των δικαιούχων που απεντάχθηκαν οριστικά από το πρόγραμμα, μετά και την εξέταση των ενστάσεων που υπέβαλαν στη Διεύθυνση Δασών, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν πάρει τις επιδοτήσεις χωρίς να εφαρμόσουν το πρόγραμμα δάσωσης, βάζοντας απλά τα χρήματα στις τσέπες τους.

Επιπλέον, από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τη διασταύρωση των στοιχείων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι δεκάδες αγρότες είχαν παραπλανήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως προς την ιδιοκτησία των εκτάσεων που είχαν δηλώσει πως επιθυμούν και προτίθενται να αναδασώσουν, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα, οι οποίες όχι μόνο δεν τους ανήκαν αλλά ήταν δασικές και ανήκαν στο κράτος.