Μυστήριο με τον καμένο σκελετό της Αμφίπολης

Το 5ο άτομο που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης είναι ίσως αυτό που εγείρει τα περισσότερα ερωτήματα. Και αυτό γιατί από το σκελετό του βρέθηκαν ελάχιστα θραύσματα, μόλις εννέα και αυτό δυσκολεύει πολύ τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την ηλικία, το φύλο καθώς και την πιθανή αιτία θανάτου του ατόμου αυτού.

Όπως αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν, η κατάσταση των θραυσμάτων του σκελετού δείχνει ότι ο νεκρός αποτεφρώθηκε μάλλον, μετά θάνατο και παραπέμπει σε περιπτώσεις πλήρους καύσης σαρκωμένου νεκρού.

Ο σκελετός ανήκει πιθανότατα σε ενήλικο άτομο αλλά λόγω των ελάχιστων ευρημάτων αυτό δεν γίνεται να διατυπωθεί με βεβαιότητα.

Από τον πέμπτο σκελετό λοιπόν βρέθηκαν μόλις εννέα θραύσματα, κυρίως μακρών οστών, που φέρουν όλες τις παραμορφώσεις (εγκάρσιες μικρορωγμές και μερικές φορές έντονη παραμόρφωση) αλλά και τους αποχρωματισμούς (υπόλευκο και μπλε/γκρι).

Από τα σημεία που βρέθηκαν τα θραύσματα φαίνεται ότι άνθρωποι είχαν μπει στον τάφο και είχαν μετακινήσει τα οστά. Ο σκελετός αυτός βρέθηκε στο εσωτερικό του χώρου 4.