“Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην κινδυνέψουν άνθρωποι”

Γράφει ο Βαγγέλης Τριάντης

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται κάτοικοι και αρχές στον Έβρο, καθώς είναι θέμα χρόνου να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ήδη ο ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, κατέθεσε σχετικό αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο. Το αίτημα αφορά τις περιοχές Βύσσα, Κυπρίνο, Ορεστιάδα, Τρίγωνο, Διδυμότειχο, Μεταξάδες, Ορφέα, Σουφλί, Τυχερό και Φέρες του νομού 'Εβρου.

Η κατάσταση στο νομό Έβρου είναι σε οριακό σημείο. Εδώ και έξι μέρες πάνω από 80.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει από τα νερά που έχουν εισρεύσει από τους ποταμούς Άρδα, Ερυθροπόταμο, Τούντζα και Εργίνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η στάθμη του νερού έχει αγγίξει τα έξι μέτρα και οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή ούτως ώστε να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Όπως επισημαίνει στο news.gr, o αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, "Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Ο νομός αναμένεται να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς ήδη έχει τεθεί από τον περιφερειάρχη σχετικό αίτημα. Κύριο μέλημα μας αυτή τη στιγμή είναι να μην κινδυνέψουν κατοικημένες περιοχές".

Μέχρι στιγμής οι καταστροφές είναι μεγάλες. Μέχρι στιγμής γίνεται μία προσπάθεια εκτίμησης των ζημιών αν και κύριο μέλημα των αρχών αυτή τη στιγμή είναι να μην κινδυνέψουν άνθρωποι.

"Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, γίνονται εκτιμήσεις αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτό που προέχει. Το κυριότερο είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές", αναφέρει στο news.gr, ο κ. Παυλίδης.

Στο μεταξύ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η κατάσταση στον Έβρο έχει ξεπεράσει κάθε όριο εδώ και έξι μέρες, μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί κάποια βοήθεια προς την περιοχή.

"Προς το παρόν δεν έχει έρθει ακόμη βοήθεια", σημειώνει ο κ. Πέτροβιτς ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες ώρες.

"Ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί τις επόμενες ώρες αναμένονται εισέλθουν μεγάλες ποσότητες υδάτων από τη Βουλγαρία, λόγω υπερχείλισης του φράγματος του Ιβαϊλκογκραντ", αναφέρει ο κ. Πέτροβιτς.