“Έχουμε βρει τα κομμάτια που λείπουν από το ψηφιδωτό στην Αμφίπολη”

Αισιόδοξη εμφανίστηκε για την πλήρη αποκατάσταση του ψηφιδωτού της Αμφίπολης, το οποίο απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως είπε έχουν βρεθεί τμήματα τα οποία είχαν αποκοπεί.

Mεταξύ άλλων η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι υπάρχει νεκρός στον τάφο στην Αμφίπολη εξέφρασε η γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον Alpha 9.89.

"Οι ανασκαφείς αποκάλυψαν κομμάτια της θύρας κ οι ίδιοι θεωρούν ότι είμαστε μπροστά σε ένα ταφικό μνημείο και όχι σε ένα κενοτάφιο" επεσήμανε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι: "Πρώτη φορά βλέπουμε ψηφιδωτό παράσταση-μέχρι σήμερα είχαμε ψηφιδωτά με γεωγραφικά σχήματα-σε ταφικό σύνολο".

Συγκεκριμένα, η κα Μενδώνη δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές στην Αμφίπολη θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στον δεύτερο θάλαμο του τύμβου Καστά».
Επεσήμανε, δε, ότι από τις έως τώρα έρευνες, έχουν βρεθεί αρκετά τμήματα τα οποία αποκόπηκαν από το ψηφιδωτό, ορισμένα εκ των οποίων έχουν μήκος έως και 20 εκατοστά, αλλά και μεμονωμένες ψηφίδες. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού υπογράμμισε ότι η εικόνα του ψηφιδωτού που αναπαριστά την αρπαγή της Περσεφόνης, δεν είναι σπάνια στην τέχνη των αρχαίων χρόνων, καθώς έχει βρεθεί σε πολλές αγγειογραφίες. «Τώρα την έχουμε και σε ψηφιδωτή μορφή», συμπλήρωσε.