Όλος ο Πολιτισμός της Θεσσαλονίκης σε έναν κατάλογο!

Μία ηλεκτρονική εφαρμογή και καινοτόμες περιηγήσεις, με στόχο τη γνωριμία των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης με τον "ζωντανό" πολιτισμό της πόλης και τους δημιουργούς του, σχεδιάζει και οργανώνει, αυτή την περίοδο, μια ομάδα νέων.

Πρόκειται για μέλη του μη κερδοσκοπικού συλλογικού σχήματος "Creativity Platform", που προχωρά στην υλοποίηση του όλου εγχειρήματος, δημιουργώντας γι' αυτό τον σκοπό μια νέα δράση, το HandPeak, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία σε μερικούς μήνες θα βγει στον "αέρα" και θα αποτελέσει μια δεξαμενή πληροφοριών, μια "ομπρέλα" προβολής, ανάδειξης και παρουσίασης των δημιουργών της πόλης.

Κατ' αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθούν τα "κύτταρα" του πολιτισμού της πόλης, θα αναδυθεί το "άρωμα" των πολιτιστικών δημιουργιών και, παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα προβολής του τουριστικού προϊόντος της πόλης υπό μια νέα οπτική, τόνισαν, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δημιουργοί του HandPeak, Πάνος Ρεμούνδος και Σπύρος Τσαφαράς.

Αφήνοντας, λοιπόν, στην άκρη το "παραδοσιακό" μοτίβο των περιπατητικών διαδρομών στην πόλη και τη γνωριμία με τα μνημεία της, που ούτως ή άλλως κατέχουν πολύ σημαντική θέση στην πολιτιστική κληρονομιά, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους δημιουργούς μέσα από τις περιηγήσεις, να δουν τον τρόπο που δουλεύουν και τι δημιουργούν, εξήγησαν ο Πάνος Ρεμούνδος και ο Σπύρος Τσαφαράς.

 Και όταν η ομάδα του HandPeak μιλά για δημιουργούς δεν περιορίζεται σε ορισμένα μόνο πρόσωπα, αλλά διευρύνει το "πεδίο", ορίζοντας τη δημιουργία ως κάτι ανεξάντλητο, που περιλαμβάνει όλους όσοι, καθημερινά, συμμετέχουν με τις δράσεις τους στη διαμόρφωση του νέου πολιτιστικού (αλλά και τουριστικού) προϊόντος της πόλης: από αυτούς που δημιουργούν χειροποίητα κοσμήματα και ρούχα, μέχρι αυτούς που δημιουργούν υψηλής ποιότητας κρασί ή λάδι, ακόμα και... περίτεχνες κομμώσεις ή street art.

Αυτό που επιδιώκει η ομάδα, είπαν ο Πάνος Ρεμούνδος και ο Σπύρος Τσαφαράς, είναι η υψηλή αισθητική και το ανθρωποκεντρικό στοιχείο, καθώς "το φθηνό, το έτοιμο, το γρήγορο και το απρόσωπο" δεν ταιριάζουν με τη φιλοσοφία του όλου εγχειρήματος, στόχος του οποίου είναι να συνδεθεί και με τον τουρισμό της πόλης.

"Όλοι οι δημιουργοί θα είναι 'τοποθετημένοι' σε έναν χάρτη της πόλης. Θεωρούμε ότι οι δημιουργοί δεν είναι οντότητες που ζουν στον δικό τους κόσμο, αλλά ότι παράγουν πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι και στους δρόμους, είναι και στα μαγαζιά", είπαν οι κ.κ. Ρεμούνδος και Τσαφαράς, υπογραμμίζοντας ότι οι δημιουργοί είναι οι άνθρωποι που αντικατοπτρίζουν το διαχρονικό δημιουργικό κεφάλαιο της πόλης.

Το HandPeak μπορεί να λειτουργήσει αναπτύσσοντας το τουριστικό ενδιαφέρον για τη πόλη, προβάλλοντας σε ένα ευρύ κοινό μια δημιουργική οπτική και μια δυνατότητα για επισκέψεις σε χώρους εργαστηρίων και για γνωριμία τόσο με δημιουργούς, όσο όμως και με τη δουλειά τους. 

"Οι μικροί, ανεξάρτητοι δημιουργοί έχουν την ανάγκη εξωστρέφειας" σημείωσαν οι κ.κ. Ρεμούνδος και Τσαφαράς και διευκρίνισαν ότι, προς το παρόν, η προβολή των δημιουργών θα είναι δωρεάν. Μάλιστα, η ομάδα του HandPeak είναι αυτή που αναλαμβάνει το έργο της παρουσίασής τους, κάνοντας -μεταξύ άλλων- φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση των ενδιαφερόμενων.

   Σε περίπου είκοσι μέρες, το HandPeak οργανώνει και υλοποιεί μία θεματική διαδρομή σε δέκα δημιουργούς της Θεσσαλονίκης, που απευθύνεται σε ταξιδιωτικούς bloggers και συγγραφείς τουριστικών μέσων από το εξωτερικό, που θα βρίσκονται στο τέλος Οκτωβρίου στην πόλη κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου, προκειμένου να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη και να διαδώσουν την εμπειρία τους σε πλατφόρμες κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης.

Σε περίπου ένα δίωρο, υπογράμμισαν ο Πάνος Ρεμούνδος και ο Σπύρος Τσαφαράς, οι άνθρωποι αυτοί θα δουν το σύγχρονο πολιτισμό της πόλης, θα γνωρίσουν δημιουργούς και θα επιστρέψουν στο εξωτερικό έχοντας στις "αποσκευές" τους το σύγχρονο πρόσωπο του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, τον οποίο και αναμένεται ότι θα προβάλλουν μέσα από τα ιστολόγιά τους.

Λίγα λόγια για την Creativity Platform

Η οµάδα Creativity Platform είναι ένα µη-κερδοσκοπικό συλλογικό σχήµα που επιθυµεί να αποτελέσει µια διεπιστηµονική πλατφόρµα ανταλλαγής ιδεών, δράσης, έρευνας και εφαρµογών γύρω από τα θέµατα του «δηµιουργικού κεφαλαίου» και της "δηµιουργικής οικονοµίας" στην πόλη της Θεσσαλονίκης και του ελληνικού χώρου γενικότερα.

Βασικός στόχος της οµάδας είναι να προσφέρει την πλατφόρµα ώστε να ενεργοποιηθεί αυτός ο διάλογος στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να προωθεί έργα, δράσεις και εφαρµογές ως πεδία συνάντησης των δηµιουργικών κοινοτήτων, των επαγγελµατικών φορέων, του επιχειρηµατικού κόσµου και των φορέων άσκησης πολιτικής.

Η οµάδα συγκεντρώνει δηµιουργούς και επιστήµονες από πολλά και διαφορετικά επιστηµονικά πεδία.