Αντικύθηρα: Μυστικότητα από τους ερευνητές για τα νέα ευρήματα

Παρά τη μυστικότητα με την οποία προσπάθησε να περιβάλει το υπουργείο Πολιτισμού τα πρώτα ευρήματα που έφερε στο φως η νέα ερευνητική αποστολή στα Αντικύθηρα, ορισμένα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. 

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή", πρόκειται για ένα ορειχάλκινο δόρυ, μήκους 2 μέτρων και 20 εκατοστών που εντοπίστηκε από τους δύτες και βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για συντήρηση.

Το δόρυ δεν φαίνεται να συμπληρώνει κανένα από τα αγάλματα που έχουν ανασυρθεί, συνεπώς πρέπει να αποτελεί τμήμα κάποιου που είναι ακόμα στον πυθμένα.

Επίσης, βρέθηκαν τμήματα από δύο άγκυρες, καθώς και μεταλλικά αντικείμενα που ανήκουν σε κλίνη, της οποίας ορισμένα μέρη είχαν ανασύρει οι Συμιακοί σφουγγαράδες το 1900 και ο πλοίαρχος Κουστώ το 1976.

Άλλο ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι μια συστάδα αμφορέων που εντοπίστηκαν σε απόσταση 230 μέτρων από το βυθισμένο σκαρί, σοβαρή ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει και άλλο αρχαίο ναυάγιο εκεί, όπως ήδη πιθανολογείται από τους Αμερικανούς επιστήμονες που συμμετέχουν στην αποστολή.

Ο λόγος είναι ότι τα κεραμικά σκεύη δεν είναι διασκορπισμένα –όπως θα συνέβαινε αν είχαν παρασυρθεί από τα ρεύματα κατά τη βύθιση- αλλά στοιχημένα όπως ήταν στο αμπάρι. Ενισχύεται πάντως το ενδεχόμενο, το δεύτερο πλοίο να μην ήταν φορτηγό με πλούσιο φορτίο αλλά απλώς να ήταν συνοδευτικό του πρώτου, αν υποθέσει κανείς ότι συνταξίδευαν και βυθίστηκαν μαζί.