Φόβοι παραγραφής των αδικημάτων στις πυρκαγιές της Ηλείας

Υπόμνημα για τον άμεσο κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων των καταδικασθέντων σε πρώτο βαθμό προσώπων που ευθύνονται για τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, κατέθεσε την Τρίτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πατέρας στις φωτιές της Ηλείας τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του, τη σύζυγό του και τη μητέρα του.

"Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ενημερώσω για μία ιδιαίτερα σοβαρή ποινική υπόθεση, με πανελλήνιο, ακόμη και παγκόσμιο ενδιαφέρον, η οποία κινδυνεύει να υποπέσει σε παραγραφή. Είμαι ο Γεώργιος Παρασκευόπουλος, που κατά τις 24 Αυγούστου 2007 στις γνωστές φωτιές της Ηλείας κάηκαν (αποτεφρώθηκαν) τα 4 ανήλικα παιδιά μου, η σύζυγός μου και η μητέρα μου. Συνολικά μόνο στην περιοχή του χωριού Αρτέμιδα Ηλείας κάηκαν 36 άτομα (εκτός των άλλων σε όλο το νομό Ηλείας)", αναφέρει στο υπόμνημά του ο τραγικός πατέρας.

Εκείνης της υπόθεσης επελήφθη η Ελληνική Δικαιοσύνη και αφού προηγήθηκε προανάκριση και ανάκριση, εκδόθηκε το υπ' αριθμ. 4/2012 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πύργου, με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πύργου ο τότε νομάρχης Ηλείας, ο τότε δήμαρχος Ζαχάρως, δύο πυροσβεστικοί υπάλληλοι και μία ιδιώτης για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και λοιπές ποινικές ευθύνες.

Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος ενημερώνει τον Άρειο Πάγο ότι ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πύργου, ύστερα από σχετικές αναβολές, άρχισε να συνεδριάζει την 8η Μαρτίου 2012 και τελείωσε την 4η Δεκεμβρίου 2012, οπότε και εξέδωσε την υπ' αριθμ. 539/2012 απόφασή του, με την οποία κηρύχτηκαν οι κατηγορούμενοι ένοχοι και τους επεβλήθησαν πολυετείς φυλακίσεις.

Στο υπόμνημά του, ο τραγικός πατέρας συνεχίζει:

"Κατά της απόφασης αυτής οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση, η οποία άρχισε να εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Πατρών την 4η/3/2014. Η διαδικασία διεξάγεται, κατ' άριστο τρόπο, ιδίως από την πλευρά των δικαστών και του εισαγγελέως και δεν έχω ούτε εγώ ούτε οι άλλοι συγγενείς των τραγικών θυμάτων κανένα απολύτως παράπονο» αναφέρει ο τραγικός πατέρας και τονίζει ότι:

«Υπάρχει, όμως, ένα μέγιστο θέμα, για το οποίο πρέπει να σας ενημερώσω (ενεργώντας για τον εαυτό μου και για λογαριασμό και των άλλων πολιτικώς εναγόντων) και αυτό είναι ο άμεσος κίνδυνος παραγραφής της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, ο χρόνος της 8ετούς παραγραφής συμπληρώνεται την 24η-8-2015, δηλαδή μπήκαμε ήδη στον 8ο χρόνο. Οπως σας προανέφερα, η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής άρχισε την 4η-3-2014 στο Τριμελές Εφετείο Πατρών, και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων και μάλιστα υπολείπονται να εξεταστούν άλλοι 35 ιδιαίτερα ουσιώδεις μάρτυρες (εξετάστηκαν μέχρι σήμερα 80 μάρτυρες) και βεβαίως θα ακολουθήσει η ανάγνωση των πολλών και κρίσιμων εγγράφων, η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης, οι απολογίες, οι πολλές αγορεύσεις (εισαγγελέως, συνηγόρων πολ. αγωγής και υπεράσπισης), η διάσκεψη και η έκδοση απόφασης".