Βόρειο Αιγαίο: Η δυσκολία μετακίνησης μείωσε δραματικά τους επιβάτες

Στην οικονομική κρίση και τη δυσκολία μετακίνησης των πολιτών, αλλά και στα ανεκτέλεστα δρομολόγια λόγω καιρού, απέδωσε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Μεταφορών, κ. Στρατής Γεωργής τη μείωση κατά 10% του επιβατικού κοινού από το 2008 έως το 2013- αφού παρουσίασε αναλυτικά τα δρομολόγια και τις συνδέσεις όλων των νησιών.

Ο κ. Γεωργής μίλησε στη διημερίδα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση στο Βόρειο Αιγαίο, στην αίθουσα της Γενικής Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με τον πίνακα που προβλήθηκε από το 2008 έως το 2009 ο αριθμός των επιβατών ήταν 1.009.923 και από το 2012 έως το 2013 μειώθηκε στους 870.132. Εν τούτοις, και παρά τη δυσφορία του ακροατηρίου, ο κ. Γεωργής αποτίμησε θετικά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια σε ό,τι αφορά τις βελτιώσεις στη διαδικασία των διαγωνισμών, τον έλεγχο των υποψηφίων και την αξιολόγηση των διαγωνιζομένων, καθώς και τη μικρότερη γραφειοκρατία, λόγω της ενοποιημένης υπεύθυνης δήλωσης.

Αναφερόμενος στα 35 πλοία που επιδοτούνται, στο ότι 10 από τις 44 άγονες γραμμές βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο. Ο κ. Γεωργής παρουσιάζοντας εν περιλήψει τη μελέτη που ολοκληρώθηκε για το μεταφορικό ισοδύναμο, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, ύψους 125.000 ευρώ, επεσήμανε ότι αυτή "δεν αναλύθηκε στον βαθμό που θα έπρεπε, τα αποτελέσματά της δεν είναι ενθαρρυντικά".

Υπενθυμίζεται ότι πάγιο αίτημα των νησιών είναι το μεταφορικό ισοδύναμο που προβλέπει το χιλιομετρικό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο του τρένου, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Γαλλίας από το 1976 και προκύπτει ως υποχρέωση από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, προκειμένου να παρέχονται δημόσιες υπηρεσίες ισοδύναμα στους πολίτες.

Ο κ. Γεωργής πρόσθεσε, ότι πρόθεση του υπουργείου Μεταφορών είναι η δημιουργία μητρώου πλοίων".

Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε: "Χρειάζεται καλύτερη εξυπηρέτηση στα νησιά. Θα μπορούσαν να έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση, αν προχωρούσαν όσα έλεγαν οι συμβάσεις. Ωστόσο, τις παρατάσεις των πλοίων ψήφισε η Βουλή έως και το 2016 και το 2017, και πολλές φορές με ισχυρή πλειοψηφία".

Μιλώντας ο αντιδήμαρχος Λήμνου, Παναγιώτης Τσανταρλιώτης, σημείωσε: "Δυστυχώς λείπει από τη σημερινή ημερίδα η αγανάκτηση και η ταλαιπωρία. Λείπουν οι χίλιοι άνθρωποι που χτες και αύριο θα είναι πάλι στον δήμο αγανακτισμένοι. Η εικόνα που παρουσιάστικε προηγουμένως είναι πλασματική και αν ίσχυε, σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ. Έχω ένα μακρύ κατάλογο με τις καταγγελίες πολιτών", τόνισε ο κ. Τσανταρλιώτης. Στη συνέχεια ανέφερε τις "δικαιολογίες" των ακτοπλοϊκών εταιρειών για τα προβλήματα που, όπως είπε, έχουν προκαλέσει: "Τι επίσχεση εργασίας έχουν επικαλεστεί. Τι, ότι αργούν γιατί συναντούν αλιευτικά σκάφη στο δρόμο, τι το ότι έχουν πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό καυσίμων ή και το πιο γελοίο, ότι οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενέστερες από αυτές που λέει η ΕΜΥ. Μετά από όλα αυτά και ενώ έχουμε απευθυνθεί στους αρμοδίους και σε εισαγγελέα, το μόνο που έχει επιβληθεί είναι ένα πρόστιμο 300 ευρώ".

Παράλληλα, ο κ. Τσανταρλιώτης επεσήμανε τα προβλήματα των παλαιών πλοίων. "Ευτυχώς που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα έως τώρα. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το Aqua Maria που πήγαινε με 6 μίλια, με κόντρα τον άνεμο στα 8 μποφόρ; Καλά τα χαρτιά και οι τύποι, αλλά επιτέλους πρέπει να μιλήσουμε για την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών. Των χιλίων που ξέμειναν στην Καβάλα με 8 ώρες καθυστέρηση, των χιλίων που ξέμειναν για δεκάδες ώρες στη Θεσσαλονίκη πριν από 25 μέρες;".

Ο κ. Τσανταρλιώτης επεσήμανε ότι ήταν "ο αγώνας των Λημνιών που έδιωξε το Aqua Maria. Αλλά δεν φταίει η εταιρεία. Έχουμε παρακολουθήσει τόσα ΣΑΣ (σ.σ. Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών). Τον Φεβρουάριο είχαν πει ότι θα βρεθεί λύση και δεν έγινε τίποτα. Τον Ιούλιο το "Ταξιάρχης" πήρε παράταση για άλλα τρία χρόνια. Αυτό που γίνεται στη Βουλή, το μεγάλο κόλπο με τις παρατάσεις πρέπει να σταματήσει. Πώς το υπουργείο δίνει τέτοια δικαιώματα; Εκείνο ευθύνεται, αλλά και όλοι οι υπουργοί που πέρασαν. Όλοι μας έδιναν δίκιο, αλλά κανένας δεν έλυσε το πρόβλημα. Μια από τα ίδια είναι και ο κ. Βαρβιτσιώτης".

Πάντως, στο τέλος της ομιλίας του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιδήμαρχος Λήμνου αναγνώρισε στον υπουργό Ναυτιλίας την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να προχωράει με απευθείας αναθέσεις στην εξυπηρέτηση με επιδότηση γραμμών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών. "Έπρεπε να ψηφιστεί όλη η τροπολογία και όχι η μισή. Αλλά και αυτό που έγινε, καλώς έγινε. Βέβαια, δεν αποτελεί χάρη. Μακάρι, πάντως, να έρθει και ένα πλοίο στο λιμάνι μας που να είναι της προκοπής".