Ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων μελετούνται στην ΚΕΔΕ

Με ομαδικές παραιτήσεις απειλούν δήμαρχοι στη Βόρεια Ελλάδα. Κύριο θέμα που προέκυψε και συζητήθηκε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ήταν η πιθανή αντισυνταγματικότητα της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ κατέκρινε την ορθότητα της τρόπους μεταρρύθμισης μέσω του Παρατηρητηρίου και τόνισε πως "δε γίνεται με αυτή την πολιτική να μη βρεθούμε σε αδιέξοδα, διότι σταδιακά πέφτει όλο το βάρος των εξόδων σε κάθε δήμο και οι δήμοι δεν έχουν χρήματα να ανταπεξέλθουν".

Έξω από το δημαρχείο, στην περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, είχαν συγκεντρωθεί υπάλληλοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι οποίοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του χώρου, μαζί με τον ίδιο το δήμαρχο.

Μετά τη λήξη της κυριακάτικης συνεδρίασης, αποφασίστηκε η σύνταξη δυο ψηφισμάτων: ενός για την αναγκαιότητα δημιουργίας Παρατηρητηρίου και ενός για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων. Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ επισκέφθηκε τη Βουλή.

Οι δήμαρχοι Νεάπολης - Συκεών Σ. Δανιηλίδης, Βέροιας Χ. Ουσουτζόγλου και Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου επέμειναν χθες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στην παραίτηση όλων των δημάρχων της χώρας και των Δημοτικών Συμβουλίων, με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων.

Όπως επισήμαναν, οι ομαδικές παραιτήσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων και την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Χθες, υπήρξε απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία ζητείται να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις από πλευράς των δημάρχων και πως "θα πρέπει να φθάσουν μέχρι τις παραιτήσεις των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων όλης της χώρας».

Απαντώντας στο έντονο αίτημα των δημάρχων από τη Βόρεια Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης και ο γραμματέας, Αποστόλης Κοιμίσης επέμειναν ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Κινητοποιήσεις από την ΠΟΕ-ΟΤΑ για το ερχόμενο τριήμερο

Δυναμικά θα συμμετέχει η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την εβδομάδα που διανύουμε. Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση θα συμμετάσχουν την Τρίτη στην πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, από τις 12:00 μέχρι το τέλος του ωραρίου.

Την Τετάρτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση και την πανελλαδική στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από τις 12:00 μέχρι το τέλος του ωραρίου. Την ίδια ημέρα οι εργαζόμενοι στους δήμους θα παρευρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα εκκινήσει στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τρίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Θεσσαλονίκης από τις 08:00 έως τις 11:00 και συγκέντρωση στο Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου θα διεξαχθεί η τρίτη ελληνογερμανική συνέλευση των δημάρχων.