Η μάχη του ψωμιού: Σκόντο στην τιμή για να μη χάσουν πελάτες!

Αποφασισμένοι να μην χάσουν ούτε έναν πελάτη εμφανίζονται οι αρτοποιοί και στο πλαίσιο αυτό δηλώνουν την πρόθεσή τους να κάνουν ακόμα και “σκόντο” στην τιμή του τεμαχίου του ψωμιού που αγοράζουν καθημερινά παλιοί πελάτες τους, εφόσον η ζυγαριά δείξει ότι θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερο κόστος από το συνηθισμένο, τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια.

“Μόλις πρόσφατα μου τηλεφώνησε αρτοποιός από την περιοχή της Καλαμαριάς που ήδη ζυγίζει το ψωμί που πουλάει και μου παραπονέθηκε ότι χάνει πελάτες, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η ζυγαριά δείχνει κόστος υψηλότερο από αυτό που πλήρωναν τα τελευταία χρόνια”, υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας πως “είναι μύθος ότι εάν ζυγιστεί το ψωμί θα είναι και φθηνότερο”.

Αναφέροντας πως βάσει νόμου από την 1η Αυγούστου οι αρτοποιοί θα ζυγίζουν το ψωμί, η κ. Κουκουμέρια σημειώνει ότι οι καταναλωτές δεν έχουν την παιδεία να αγοράσουν ψωμί με το ζύγι και τα νέα δεδομένα φαίνεται να τους “μπερδεύουν”. Επισημαίνεται ότι τα πρόστιμα για όποιον πιαστεί να μην ζυγίζει το ψωμί, κυμαίνονται από 1.000 έως και 5.000 ευρώ, όπως προβλέπει ο νέος νόμος.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι “οι αρτοποιοί το κάθε τεμάχιο που πουλούσαν ήταν πάντα άνω των 360 γραμμαρίων, καθώς η λιποβαρία είχε ως συνέπεια και υψηλά πρόστιμα. Συμπληρώνει δε ότι “βαρεθήκαμε να μας κουνάνε το δάχτυλο και ζητάμε την εφαρμογή του νόμου και στα σούπερ μάρκετ και στις αλυσίδες και επιτέλους ας μας εξηγήσει κάποιος πώς όταν το κόστος παραγωγής ενός ψωμιού φθάνει στα 0,75 λεπτά /τεμάχιο, πωλείται 0,50 λεπτά/τεμάχιο”;

Συνολικά, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 144.000 οικογενειακού τύπου φούρνοι, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης τα αρτοποιία ανέρχονται σε 646, από τα οποία τα 460 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και ο αριθμός εργαζομένων σε αυτά υπολογίζεται σε 2.500 με 3.000 άτομα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...