Κρίνεται το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων

Σε νέο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο προχωρούν στις 15:00 της Πέμπτης οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, μετά την μαζική συμμετοχή που σημειώθηκε στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιείται κρίσιμη συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι η μαζικότητα του εγχειρήματος θα τους δώσει τη δυνατότητα να βγουν και πάλι επί της ΠΑΘΕ, όπως έγινε την προηγούμενη Κυριακή, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τα αγροτικά ζητήματα- και όχι μόνον.

Οι αγρότες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο σημερινό συλλαλητήριο, ο προγραμματισμός του οποίου συνέπεσε με το "ραντεβού" που εκ των υστέρων κλείστηκε με τον υπουργό Οικονομικών για σήμερα, στη μία το μεσημέρι, κατόπιν αιτήματος που οι ίδιοι είχαν υποβάλει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως επισημαίνουν, η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο θα στείλει ένα ακόμη μήνυμα αγωνιστικότητας και αποφασιστικότητας προς την κεντρική εξουσία.

Τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών είχαν ζητήσει οι αγρότες από την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο των επαφών που κάνουν με την πολιτική ηγεσία και τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 της Πέμπτης.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα θέτουν το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, από το θέμα της φορολογίας και το κόστος παραγωγής μέχρι την ρύθμιση των χρεών.

Η συνάντηση με τον υπουργό είναι εκείνη που θα γίνει στο υψηλότερο πια επίπεδο και από τα αποτελέσματά της θα κριθεί η περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης των αγροτών.

Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο ή κάποια άλλη ισοδύναμη λύση και χρέωση νυχτερινό ρεύματος, όπως επίσης, ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι διαφωνούν στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και ζητούν να μπει "φρένο" στις δικαστικές διώξεις των αγροτών, που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

Επίσης, ζητούν να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.