Η ευλογιά και ο αφθώδης πυρετός θερίζουν κοπάδια στη Θράκη

Η ευλογιά στα αιγοπρόβατα της Θράκης εξακολουθεί να θερίζει κοπάδια ολόκληρα.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ανησυχούν τώρα και για τον αφθώδη πυρετό που χτύπησε κοπάδια από την τουρκική πλευρά των συνόρων.

Για το λόγο αυτό, ο βουλευτής επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, μετά την επίσκεψή του στην Ξάνθη πριν από λίγες ημέρες και την προσωπική του συνάντηση με κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Συντονιστικής Ξάνθης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με κτηνοτρόφους της περιοχής τους, αναφέρει η ανακοίνωση, η νόσος κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πανδημία, απειλώντας με αφανισμό ολόκληρες κτηνοτροφικές μονάδες της και τους ιδιοκτήτες κτηνοτρόφους με εξαθλίωση.

Τις σχετικές καταγγελίες περιλαμβάνει σε κατεπείγουσα Ερώτηση του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ.

"Η αδιαφορία, τα ημίμετρα, η μη κρατική επιτήρηση της εφαρμογή τους, έστω κι αν είναι μέτρα λειψά, η έλλειψη κρατικού μηχανισμού πρόληψης, ενημέρωσης και καταπολέμησης ενός τόσο σημαντικού φαινομένου, η μη εκμετάλλευση σημαντικών κονδυλίων Ε.Ε. σε θέματα βιοασφάλειας, η έλλειψη κτηνιάτρων στην περιοχή, η μη στελέχωση με ειδικό προσωπικό ΥΠΑΡΚΤΩΝ και ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ εξειδικευμένων κέντρων, όπως το "Διαβαλκανικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων" Ορεστιάδας, μόνο τραγικές διαπιστώσεις είναι", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Σχεδιάζετε μια σοβαρή αποζημίωση προς τους πληγέντες κτηνοτρόφους, ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν δυναμικά στην παραγωγή;

Γιατί, ενώ είχατε υποσχεθεί 72 νέους κτηνιάτρους, 50 εκ των οποίων θα προσλαμβάνατε στις 15 Νοεμβρίου, δεν το κάνατε;

Γιατί, ενώ επενδύθηκαν κονδύλια σε κτίριο, εξοπλισμό ("Διαβαλκανικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων") από το 2005, δεν λειτουργεί;

Γνωρίζετε για τον Αφθώδη Πυρετό που προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει σύντομα, προερχόμενος από κοπάδια που ήδη έχουν νοσήσει στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου κτηνοτρόφων Θράκης, Χρήστου Παρασχούδη (συνέντευξη στον Status Radio 94.2, στις 14/12/2013); Αν ναι, γιατί δεν λαμβάνετε άμεσα μέτρα;

Τι άλλα μέτρα πρόληψης, καταπολέμησης της μάστιγας σχεδιάζετε ΑΜΕΣΑ;, ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ, πολύ ανήσυχος για την μάστιγα που απειλεί την ευρύτερη ελληνική επικράτεια", καταλήγει η ανακοίνωση.