Τι λένε οι σεισμολόγοι για το σεισμό στο Πόρτο – Χέλι

Μία περιοχή χωρίς ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα είναι ο Αργολικός κόλπος, σύμφωνα με τον ερευνητή σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμο Χουλιάρα.

"Δεν είναι μία περιοχή, που συνηθίζει να δίνει σεισμούς, σε αντίθεση με τις περιοχές της Κορίνθου, όπου οι συνθήκες είναι διαφορετικές". Ο κύριος Χουλιάρας σχολιάζει ότι ο πλησιέστερος σεισμός ήταν την τελευταία φορά στο Λεωνίδιο, το οποίο βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το Πόρτο - Χέλι.

"Έχουμε ρήγματα, τα οποία δίνουν ασθενείς σεισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς δεν έχουν τη δυναμική και την έκταση για να δώσουν εντονότερα φαινόμενα της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ", συμπληρώνει. Όπως χαρακτηριστικά λέει, ανάλογοι σεισμοί συμβαίνουν καθημερινά στην Ελλλάδα και ο συγκεκριμένος έγινε ιδιαίτερα αισθητός, καθώς σημειώθηκε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και είχε μικρό εστιακό βάθος. Ο ερευνητής του Γεωδυναμικού δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αντισεισμική θωράκιση των κατοικιών, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το σπίτι μας, και φυσικά, εάν έχει υποστεί φυσιολογικές φθορές στο πέρασμα του χρόνου. "Τις περισσότερες φορές δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σπίτια, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο κατά την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων".

Διαβάστε ακόμα : Έντονη ανησυχία στους κατοίκους από το σεισμό στο Πόρτο - Χέλι

Τοποθετώντας ιστορικά τη δημιουργία του Αργολικού κόλπου, εξηγεί ότι η διάνοιξή του προκλήθηκε από ρήγμα που βρίσκεται στην περιοχή, προκαλώντας άνοιγμα λίγων χιλιοστών ανά έτος. "Το ρήγμα φαίνεται, γιατί κανονικά θα έπρεπε να είναι ενωμένες οι δύο άκρες του κόλπου. Το συγκεκριμένο έχει έκταση μόνο μερικά χιλιόμετρα και όχι μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, άρα δεν είναι ικανό να προκαλέσει μεγάλο σεισμό. Από την εμπειρία μου, ένας σεισμός, όπως ο σημερινός, σε φτωχή γειτονιά, όπως στην Αμφίκλεια, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες φθορές σε κατοικίες, λόγω ελλιπούς συντήρησης. Ο σημερινός σεισμός, όπως και στην Ιστιαία, δεν δημιουργεί προβλήματα, γιατί η δόμηση στην περιοχή είναι άρτια", σημειώνει ο σεισμολόγος.