Βόμβα στο Κορδελιό: Ο θάνατος κοιμόταν στο υπέδαφος για 74 χρόνια

Η είδηση κυκλοφορεί παντού: στο διαδίκτυο, στα ραδιόφωνα, στις εφημερίδες. Οι τηλεοράσεις παίζουν το ενημερωτικό σποτ που προειδοποιεί τους κατοίκους «βόμβα στο Κορδελιό».

Σε λιγότερο από 24 ώρες ξεκινά η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας. Οι αρχές θα απενεργοποιήσουν μια βόμβα που βρίσκεται στο υπέδαφος της Θεσσαλονίκης από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξήντα χιλιάδες άνθρωποι θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας.

Διαβάστε εδώ όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκκένωση στο Κορδελιό

Η επιχείρηση θα κρατήσει τρεις έως τέσσερις ώρες. Ειδικοί πυροτεχνουργοί θα αφαιρέσουν τον πυροκροτητή ώστε η βόμβα να «σβήσει» πλήρως και για πάντα.

Η κινητοποίηση είναι τεράστια, έχουν επιστρατευτεί λεωφορεία για να μεταφέρουν τους κατοίκους ενώ τα ΚΤΕΛ και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ δεν θα εκτελούν δρομολόγια στην περιοχή του Κορδελιού.

Πώς όμως βρέθηκε η βόμβα στο Κορδελιό

Η βόμβα που βρέθηκε μόλις πριν λίγες μέρες, «κοιμόταν» στο υπέδαφος της Θεσσαλονίκης για 74 σχεδόν χρόνια.

Προέρχεται από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά εν αντιθέσει με ότι θα πίστευε κανείς, η βόμβα δεν είναι ένα ιστορικό "ενθύμιο" των Γερμανών κατακτητών, αλλά των Άγγλων, που ήταν σύμμαχοι της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο!

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα ελλιπή ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν από την εποχή, ένα φρικαλέο λάθος που έκαναν το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1943 τα εγγλέζικα -συμμαχικά αεροπλάνα είχε ως επίπτωση περί τους 500 νεκρούς, και μια σειρά από ογκώδεις βομβιστικούς μηχανισμούς που… διασώζονται μέχρι σήμερα.

Η βόμβα στο Κορδελιό είναι μια βόμβα που έχει πέσει από αεροπλάνο. Είναι ένα βλήμα τύπου, AN-M43 βάρους 200 κιλών και αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών στα θεμέλια οικοδομής υπό ανέγερση στην περιοχή του Κορδελιού της Θεσσαλονίκης.

Η βόμβα είναι αγγλικής κατασκευής.

Η ιστορία της βόμβας που «κοιμάται» στα έγκατα της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες από ημερολόγια και τα ιστορικά αρχεία, στην περιοχή του Νέου Κουκλουτζά, όπως λεγόταν τότε η σημερινή περιοχή του Εύοσμου – Κορδελιού, στήθηκε από τους Γερμανούς αντιαεροπορική Μονάδα. Η βάση της ήταν η περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το  γήπεδο της ομάδας του Αγροτικού Αστέρα. Η ευρύτερη περιοχή του γηπέδου είχε σκαφτεί και σύμφωνα με τις μαρτυρίες παλιών κατοίκων, είχαν φτιαχτεί υπόγειες στοές όπου είχε αποθηκευτεί στρατιωτικό υλικό, μέρος του οποίου εγκαταλείφθηκε κατά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων.

Όταν το 1943 είχε αρχίσει το «γύρισμα» των ισορροπιών, με τις συμμαχικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος έναντι των Γερμανών, τα εγγλέζικα αεροπλάνα να βομβαρδίζουν τις γερμανικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και βέβαια την αντιαεροπορική βάση στον Ν. Κουκλουτζά.

Τη νύχτα της 5ης Δεκεμβρίου 1943, οι βόμβες έπεφταν κατά ριπάς στους οικισμούς του (Νέου) Χαρμάνκιοϊ και του Ν. Κορδελιού. Το Κορδελιό υπέστη τις περισσότερες ζημίες: ονομαστική κατάσταση με 170 πληγείσες οικογένειες, περίπου 570 άτομα, 21.12.1943, Αρχείο Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν ανελέητοι μέχρι το Σεπτέμβριο του 1944.

Η βόμβα που θα απενεργοποιηθεί αύριο στο Κορδελιό είναι ένα απομεινάρι της ταραγμένης αυτής εποχής…