Δύο νεκροί από το σεισμό στη Λευκάδα

Μία 60χρονη, στην Πόντη Βασιλικής, είναι το πρώτο θύμα του σεισμού 6,1 ρίχτερ στη Λευκάδα, λίγο μετά τις 9 το πρωί. Η γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλη μια ηλικιωμένη γυναίκα από το χωριό Αθάνι είναι νεκρή. 

Ένας νέος σφοδρός σεισμός 5,8 συγκλόνισε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι τη Λευκάδα και προστέθηκε σε μια σειρά ισχυρών μετασεισμών. Στη Λευκάδα θα βρίσκεται σε λίγη ώρα και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας που μεταβαίνει με ελικόπτερο, ενώ καθοδόν είναι και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος.

Στη Λευκάδα μεταβαίνουν επίσης ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα. Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, μηχανικοί της Περιφέρειας είναι στη Λευκάδα και έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους σε κτίσματα και δρόμους.

Τέσσερις τραυματίες έχουν ακόμα διακομιστεί στο νοσοκομείο Λευκάδας. Ειδικότερα, στο νοσοκομείο του νησιού έχουν μεταφερθεί: ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.

Το νοσοκομείο της Λευκάδας έχει εκκενωθεί προληπτικά και δέχεται μόνο επείγοντα περιστατικά

Λίγο πριν τις 11 το πρωί, ένας ισχυρός μετασεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αναστάτωσε και πάλι τους κατοίκους της Λευκάδας, οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους και σε ανοιχτούς χώρους του νησιού, φοβούμενοι τη μανία του Εγκέλαδου.

Ο νέος σεισμός είχε επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.

Μεγάλες υλικές ζημιές στο Αθάνι - Έκλεισαν δρόμοι από κατολισθήσεις

Ήδη, από τον πρώτο σεισμό,  σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης. 

Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Αθάνι της Λευκάδας από το σεισμό που εκδηλώθηκε το πρωί της Τρίτης. Συγκεκριμένα στο χωριό, όπως ανέφερε ο κάτοικος της περιοχής Γιάννης Σίδερης, έπεσε η εκκλησία και πάνω από 10 σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.  

O σεισμός είχε ένταση 5,6 Ρίχτερ (ή 6,1 κατά το Γεωδυναμικό ή 6,8 κατά το US Survey) και εκδηλώθηκε νοτιοδυτικά της Λευκάδας. 

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιο Σώκο, θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως ο σημερινός σεισμός ήταν ο κύριος

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.