Συγκινητική εικόνα: Οι τρεις Ελληνίδες γιαγιάδες και το προσφυγόπουλο

Συγκινεί η εικόνα που δείχνει τρεις γιαγιάδες από τη Λέσβο, καθισμένες σε παγκάκι, εκ των οποίων η μία έχει πάρει στην αγκαλιά της ένα μωρό και το ταΐζει με το μπιμπερό. Δίπλα τους στέκεται η μαμά του, μία νεαρή μετανάστρια.

Η φώτο του Λευτέρη Παρτσάλη έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες. Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία που σάρωσε στο διαδίκτυο και τα social media και κάλυψε σχεδόν το μισό πρωτοσέλιδο στο Έθνος και Τα Νέα ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου.

Μία βάρκα «ξέβρασε» πρόσφυγες από τη Συρία στη Λέσβο όπως συμβαίνει πολλές φορές κάθε μέρα.

Οι τρεις γιαγιάδες κάθονταν σε... γνωστό παραλιακό παγκάκι. Το σπαρακτικό κλάμα ενός βρέφους δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητες τις τρεις γιαγιάδες. Μόλις είχε βγει από τη βάρκα με τη μητέρα του και τον πατέρα του. Η 83χρονη Μηλίτσα Καμβύση, η 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδη και η 85χρονη ξαδέρφη της Μαρίτσα Μαυριπίδη ανέλαβαν δράση.

«Φέρτο εδώ καλέ κορίτσι. Άσε να το ταϊσω», είπε η γιαγιά Μηλίτσα πλησιάζοντας τη μητέρα του που κρατούσε ένα μπιμπερό αλλά δεν μπορούσε να ταϊσει το αγοράκι.

Η γιαγιά πήρε το μωρό στην αγκαλιά της, κάθισε στο παγκάκι και του έδωσε το μπιμπερό με το γάλα, ενώ σιγοτραγουδούσε ένα σκοπό. Από κοντά σιγοντάριζαν και οι φίλες της που κοιτούσαν τρυφερά το μωρό και χαμογελούσαν...

«Δεν έκανα κάτι σπουδαίο. Να βοηθήσω το κορίτσι ήθελα που ήταν βρεγμένο και ταλαιπωρημένο», λέει η γιαγιά Μηλίτσα στο Έθνος.

«Εδώ βγάζουν νεκρά παιδιά, κορίτσια και αγόρια. Πονάει η ψυχή μου. Δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια. Τι φταίνε αυτοί οι άνθρωποι» λέει η γιαγιά, η κίνηση της οποίας συγκίνησε το Διαδίκτυο.

Οι τρεις γιαγιάδες έδειξαν στην πράξη τι σημαίνει αγάπη και αλληλεγγύη.

 

ethnos

tanea