Μεγάλη πυρκαγιά Λακωνία: Καίγονται τα πρώτα σπίτια στη Νεάπολη

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπίρης

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι εξελίξεις στη Νεάπολη Λακωνίας, όπου η πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε στις 3.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, έλαβε μεγάλες διαστάσεις. 

Σε ό,τι αφορά τα μέτωπα της φωτιάς, τουλάχιστον τρία μέτωπα έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή λίγο έξω από τους Αγ. Αποστόλους. Το ένα μέτωπο βρίσκεται στο βουνό πίσω από τη Νεάπολη και κινείται βορειοανατολικά. Το δεύτερο μέτωπο κινείται νοτιοανατολικά και το τρίτο, και πλέον σοβαρό, κινείται προς τον κάμπο και έχει φθάσει στις παρυφές των Αγίων Αποστόλων. (Στις 17.49)

Στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, όπως τις περιέγραψαν στο news.gr, κάτοικοι και φορείς της περιοχής.

Αναλυτικά οι εξελίξεις:

Στις 17.00 επικοινωνήσαμε εκ νέου με την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Αδαμαντία Τζανετέα, η οποία μας έδωσε την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στη Νεάπολη: "Η κατάσταση είναι ακόμα ανεξέλεγκτη. Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα στη Νεάπολη, καθώς έχει αλλάξει η φορά του ανέμου προς τα δυτικά και συγκεκριμένα προς τον Άγιο Γεώργιο. Το γεγονός αυτό μας αναγκάζει να αναθεωρούμε διαρκώς το επιχειρησιακό μας πλάνο. Ήδη έχουμε ζητήσει επιπλέον ενισχύσεις, ενώ τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν λόγω των ισχυρών ανέμων", σημειώνει η αντιπεριφερειάρχης.

Σε επικοινωνία που είχαμε στις 16.30 με την κάτοικο της περιοχής, Ευγενία Μαζαράκη, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς. Η φωτιά έχει εισβάλει στη Νεάπολη. Γύρισαν οι άνεμοι δυτικά και καίγονται πλέον οι δυτικές περιοχές., καθώς σταμάτησε το ανατολικό μέτωπο και η πυρκαγιά επεκτείνεται προς τα δυτικά. Αυτή τη στιγμή καίγονται σπίτια στα βόρεια της Νεάπολης. Ήδη εκκενώθηκε το κέντρο υγείας και το γηροκομείο της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ο κόσμος από την κάπνα που μεταδίδεται με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή".

"Απαγορεύθηκε η είσοδος στη Νεάπολη, επιτρέπεται μόνο η έξοδος των κατοίκων από την πόλη"

"Οι αρχές έχουν απαγορεύσει την είσοδο των αυτοκινήτων στην πόλη, ενώ επιτρέπεται μόνο η έξοδος για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Η φωτιά έχει περάσει και τον κεντρικό δρόμο και κατευθύνεται στην παραθαλάσσια περιοχή. Οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν πολύ ισχυροί έως αυτή την ώρα", συμπληρώνει η κυρία Μαζαράκη.

Μέσα στη Νεάπολη έχει μπει η πυρκαγιά αυτή την ώρα (2.49), όπως λέει στο news.gr, o κάτοικος της περιοχής, Γιάννης Μιχελέτος, με τον οποίο επικοινώνησε το news.gr. 

Nωρίτερα ως ανεξέλεγκτη παρουσίαζε την κατάσταση (1.50), καθώς οι φλόγες είχαν αρχίσει να καταστρέφουν τα πρώτα σπίτια στα όρια της Νεάπολης Λακωνίας, η αντιπεριφερειάρχης της περιοχής Αδαμαντία Τζανετέα, ενώ κρίθηκε αναγκαίο να εκκενωθεί το κέντρο υγείας.

Oι φωτογραφίες που βλέπετε στη συνέχεια είναι από τη Νεάπολη Λακωνίας

Διαβάστε επίσης: Ηχητικό: Μαρτυρία κατοίκου για τη μεγάλη πυρκαγιά στη Λακωνία

"Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει και η Νεάπολη εκτός από τα τρία χωριά, Φαρακλό, Λαχί και Άγιο Νικόλαο. Βρισκόμαστε στο σημείο με τον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, και προσπαθούμε να συντονίσουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης. Ωστόσο η πυρκαγιά βρίσκεται ήδη στα πρώτα σπίτια της Νεάπολης. Η ένταση των ανέμων είναι πολύ μεγάλη και το φαινόμενο εξελίσσεται διαρκώς χωρίς να μπορούμε να το εμποδίσουμε", λέει στο news.gr περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές στη Λακωνία η Αδαμαντία Τζανετέα.

"Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα αεροπλάνα και αναγκάζονται να πραγματοποιούν υδροληψία από την Καλαμάτα", συμπληρώνει η κυρία Τζανετέα.

Νεκρός είναι ένας 58χρονος Ελβετός τουρίστας στην περιοχή της Λακωνίας από την ισχυρή πυρκαγιά που μαίνεται στο σημείο από τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Aναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους καναντέρ - Βρέθηκαν σώοι οι χειριστές

"Είναι τραγική η κατάσταση που επικρατεί στη Νεάπολη. Κινδυνεύει και η Νεάπολη αυτή τη στιγμή η φωτιά. έχει αλλάξει η φορά του ανέμου. Το χειρότερο είναι ότι έχουμε αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους τύπου καναντέρ", αναφέρει στο news.gr η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα στις 13.15.

Σημειώνουμε ότι οι δύο χειριστές βρέθηκαν σώοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, λίγα λεπτά αργότερα και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που πλήττει την περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας. Η φωτιά πέρασε ήδη από δύο χωριά - Λαχί και Φαρακλό -, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές. 

"Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Τα ελικόπτερα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ρίψεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Ήδη η πυρκαγιά βρίσκεται στις παρυφές της Νεάπολης, στο λακωνικό κόλπο, προς τον Κάβο Μαλιά", αναφέρει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μονεμβασιάς, Σπύρος Αβδούλος στο news.gr στις 12.10.

"Όλα ξεκίνησαν μετά την πτώση στύλου της ΔΕΗ από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, τουλάχιστον με βάση την εκτίμηση της πυροσβεστικής", προσθέτει ο κύριος Αβδούλος.

Όπως περιέγραφε νωρίτερα την κατάσταση ο δήμαρχος της περιοχής (στις 11.10) "η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, χωρίς εναέρια μέσα". 

Ακούστε το ηχητικό:

 
Τα δύο χωριά - Λαχί και Φαρακλό - εκκενώθηκαν, ενώ ήδη στις 10.30 το μέτωπο είχε μεταφερθεί και σε τρίτο χωριό, τον Άγιο Νικόλαο, όπου σύμφωνα με το δήμαρχο Μονεμβασιάς, Ηρακλή Τριχείλη, καίγονται τα πρώτα σπίτια.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκο Τσόγκα, στις 10.15, ανέφερε ότι "το μέτωπο αυτή τη στιγμή βρίσκεται βόρεια-βορειοανατολικά της Νεάπολης Βοιών και συγκεκριμένα σε απόσταση 300 μέτρων από το νεκροταφείο του οικισμού. Μεγάλο μέρος των δυνάμεων μας βρίσκεται στην περιοχή ώστε να μην περάσει η φωτιά στο εσωτερικό του οικισμού".

Σύμφωνα με τον κύριο Τσόγκα, η φωτιά έχει διαγράψει μία πορεία που ξεκινάει από το Φαρακλό, συνεχίζει στο Παραδείσι και καταλήγει και πάλι στο Φαρακλό.

Όπως σημειώνει ο ίδιος η μεγάλη ένταση των ανέμων δυσκολεύει σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

"Κύριο μέλημά μας είναι να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές", σημειώνει ο Νίκος Τσόγκας.

"Έως αυτή τη στιγμή έχουν εκκενωθεί το Φαρακλό και το Λαχί, καθώς και κάποιοι μικρότεροι οικισμοί όπως ο Άγιος Νικόλαος και το Παραδείσι. Η ένταση της πυρκαγιάς παραμένει αρκετά έντονη, ενώ προς το παρόν δεν διαθέτουμε συγκεκριμένη πρόβλεψη, η οποία να αναφέρει ότι θα έχουμε μείωση της έντασης των ανέμων. Επομένως θα πρέπει να σχεδιάσουμε τη δράση μας με δεδομένα τα καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην περιοχή".

"Στο σημείο βρίσκονται τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα super puma της Πυροσβεστικής με αναρτημένο κάδο και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 120 πυροσβέστες και 50 πυροσβεστικά οχήματα".

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σημειώνει τέλος, ότι αυτή τη στιγμή οι περισσότερες περιοχές της χώρας εμφανίζουν υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς με βάση το χάρτη που δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η οποία εμφανίζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Κρήτης, αλλά και των νησιών του Αιγαίου στη ζώνη αυξημένης επικινδυνότητας.

(Οι φωτογραφίες από το μέτωπο είναι από την ιστοσελίδα flynews.gr)