Στην Κρήτη το Πάσχα σταματούν τα τραγούδια και ο Φάντης κρεμιέται

Όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, έτσι και η Κρήτη γιορτάζει το Πάσχα και την Ανάσταση του Θεανθρώπου με πολλές εορταστικές εκδηλώσεις και σεβασμό στην παράδοση.

Τα πασχαλινά έθιμα στην Κρήτη χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερο κρητικό πνεύμα και αναμφισβήτητα αποτελούν μια εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας δεν ακούγονται τραγούδια, οι άντρες στα καφενεία δεν παίζουν χαρτιά, ενώ ο Φάντης της τράπουλας κρεμιέται με ένα κομμάτι σπάγκο από το ταβάνι, αναφέρει η ιστοσελίδα kritikiparadosi.gr

Τα αγόρια και οι άντρες μαζεύουν ξύλα και προσανάμματα για το κάψιμο του ομοιώματος του Ιούδα, το οποίο κατασκευάζεται τη Μεγάλη Πέμπτη. Το ομοίωμα περιφέρεται στα χωριά και οι κάτοικοι το χτυπούν για την αισχρή προδοσία του. 

Το πρωί της  Μεγάλης Παρασκευής λέγεται και το μοιρολόι «Σήμερα μαύρος ουρανός» που αναφέρεται στη σταύρωση του Χριστού.

Το Μεγάλο Σάββατο το ομοίωμα του Ιούδα τοποθετείται πάνω στο σωρό με τα ξύλα που έχουν τοποθετηθεί στα προαύλια των εκκλησιών και το βράδυ της Ανάστασης, με το που ακούγεται το «Χριστός Ανέστη», τα κοπέλια ανάβουν τη φωτιά.