Αμφίπολη: Το Forbes θεωρεί ότι ο τάφος ανήκει στον Αλέξανδρο

Το παγκοσμίου φήμης περιοδικό Forbes συγκατανεύει ότι ο τάφος της Αμφίπολης όχι μόνο είναι της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως προέκυψε από τα επόμενα ευρήματα και τις αποκαλύψεις-αναλύσεις της επικεφαλής της ανασκαφής του τύμβου Καστά, Κατερίνας Περιστέρη, αλλά και έχει σχέση με τον ίδιο το Μεγαλέξανδρο!

Το περιοδικό ανέβασε στην επίσημη ιστοσελίδα του δημοσίευμα που τιτλοφορείται με το ερώτημα "Ποιος βρίσκεται στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;".

"Ο τύμβος, τον οποίο πολλοί συνδέουν με τον Μέγα Αλέξανδρο αρχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά του. Ευρήματα από τους ταφικούς θαλάμου στην Αμφίπολη, συμπεριλαμβανομένων ψηφιδωτών και αγαλμάτων αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού το Σάββατο", επισημαίνεται.

Το Forbes το κερδίζει το εντυπωσιακό ψηφιδωτό της Αρπαγής της Περσεφόνης: "Ανάμεσα στις ανακαλύψεις που έγιναν στο 2.300 ετών μνημείο συγκαταλέγεται ένα ψηφιδωτό δάπεδο με την Αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη, τον Άρχοντα του Κάτω Κόσμου. Μία παρόμοια απεικόνιση υπήρχε και στον τάφο του πατέρα του Αλέξανδρου, Φιλίππου Β' της Μακεδονίας".

Όπως επισημαίνει το άρθρο, είναι γνωστό ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έχει ταφεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αφότου ο Πτολεμαίος άρπαξε τη σορό του στην πορεία του από τη Βαβυλώνα προς τη Μακεδονία το 323 π.Χ.

Οι εικασίες δίνουν και παίρνουν στην Ελλάδα για το γεγονός ότι απουσία του Αλέξανδρου, στον τάφο έχουν ταφεί είτε η σύζυγός του Ρωξάνη, είτε η μητέρα του Ολυμπιάδα.

"Οι ντόπιοι γνωρίζουν την περιοχή ως τον Τάφο της Βασίλισσας. Μπορεί όμως να είναι θαμμένος και ένας πολύ σημαντικός στρατηγός. Υπομονή, και η έρευνά μας θα δώσει τις απαντήσεις", είπε, εξάλλου, η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, στην επιστημονική συνάντηση, δημοσιογράφων παρόντων, στο υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με τα ευρήματα του τύμβου της Αμφίπολης το Σάββατο που μας πέρασε.

"Άλλα ευρήματα ήταν πολλά νομίσματα, κάποια εξ αυτών να φέρουν τη μορφή του Μεγαλέξανδρου, αν λένε οι αρχαιολόγοι ότι χρησιμοποιούντο ευρέως και μεταγενέστερα της εποχής του στρατηλάτη. Οι Σφίγγες και οι τριών μέτρων Καρυάτιδες φρουρούν το θάλαμο που βρέθηκε ο σκελετός του «ενοίκου», ο οποίος πλέον χρειάζεται να ταυτοποιηθεί", γράφει ακόμη το δημοσίευμα, ενώ παράλληλα, αναφέρει και την προσπάθεια Βρετανών στρατιωτών να κλέψουν τον γιγάντιο λέοντα που κάποτε στόλιζε την κορυφή του τύμβου, καθώς και τόνων μαρμάρων, ωστόσο, δεν τα κατάφεραν υπό την επίθεση Βουλγάρων και Αυστριακών στρατιωτών, αφήνοντας τελικά πολλά από τα μάρμαρα διασκορπισμένα στην ύπαιθρο.