Κινγκ: Το μέγεθος του μνημείου δείχνει τον ένοικο στην Αμφίπολη

Τη δική της ερμηνεία σχετικά με τα οστά που βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης, δίνει η Αμερικανίδα αρχαιολόγος, Ντόροθι Κινγκ, στο προσωπικό της ιστολόγιο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Κινγκ, "αναρωτιόμουν για ένα χρονικό διάστημα αν θα μπορούσε να είναι θαμένος στην Αμφίπολη ο Ηφαιστίωνας. Θεωρώ απίθανο, με βάση το μέγεθος του τάφου αποκλείεται να ήταν ο Νέαρχος, ενώ αντίθετα είναι πιο πιθανό ο ένοικος να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, σε σχέση με άλλες πιθανότητες που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς. Επίσης δεν αποκλείεται να βρίσκεται θαμμένος στον τάφο και ο Ηφαιστίωνας.

Έχω μιλήσει και κατά το παρελθόν για τη σχέση του Αλέξανδρου με τον Ηφαιστίωνα. Και οι δύο φοίτησαν υπό το βλέμμα του Αριστοτέλη, και ήταν και σύντροφοι στη μάχη. Ο Μέγας Αλέξανδρος, έβλεπε τον εαυτό του να έχει πολλά κοινά με τον ήρωά του τον Αχιλλέα και επισκέφθηκε τον τάφο του στο Αχίλλειον. Ο Αχιλλέας είχε ως σύντροφο τον Πάτροκλο, και ο Αλέξανδρος τον Ηφαιστίωνα. Όπως σημειώνει η αρχαιολόγος η σχέση του Αλεξάνδρου με τον Ηφαιστίωνα, δεν ήταν απαραίτητα σεξουαλικής φύσεως.

Ο Ηφαιστίωνας πέθανε πριν τον Αλέξανδρο και ο Μακεδόνας στρατηλάτης διέταξε να επιστρέψει το σώμα του στη Μακεδονία και να ταφεί σε έναν θαυμάσιο τάφο που κατασκευάστηκε εκεί. Γνωρίζουμε όμως ότι ακόμα και αν είχε ξεκινήσει η κατασκευή του μνημείου, ο Πέρδικας θα τη σταματούσε μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου.

Επίσης γνωρίζουμε ότι ο Αλέξανδρος είχε διατάξει να λατρεύεται ο Ηφαιστίωνας, όχι με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνος, καθότι ήταν μικρότερης σημασίας προσωπικότητα, αλλά με ιδιαίτερα τιμητικές εκδηλώσεις προς το πρόσωπό του.

Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο από τη Μακεδονία είναι ένα ανάγλυφο του 4ου αιώνα π.Χ. που αναπαριστά τον Ηφαιστίωνα και βρέθηκε στην Πέλλα", αναφέρει η αρχαιολόγος μεταξύ άλλων.