Όλα τα βλέμματα στραμμένα σε Αμφίπολη και Βεργίνα

Τις ανακοινώσεις της επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη, Κατερίνας Περιστέρη, αναμένουμε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, με το μείζον ερώτημα να είναι αν υπάρχει τελικά σκάλα που οδηγεί σε υπόγειο θάλαμο ή αν η ανασκαφή ουσιαστικά ολοκληρώνεται στον τρίτο θάλαμο.

Λίγες ώρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, η διεπιστημονική ομάδα έχει προχωρήσει κι άλλο στην αποχωμάτωση, για να επιτύχει το στόχο της που είναι να φτάσει στο δάπεδο σφράγισης του τρίτου θαλάμου, έχοντας φτάσει στα οκτώ μέτρα βάθους. Οι συνθήκες αυτές τους κάνει να υποθέτουν ότι ενδεχομένως το βάθος του τρίτου θαλάμου είναι ακόμη μεγαλύτερο από τα 23 μέτρα που είχε πει ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, όταν συνιστούσε υπομονή για τα ευρήματα από τον μεγαλειώδη τάφο.

Πάντως, η Κατερίνα Περιστέρη ξεκαθάρισε, μιλώντας στην εφημερίδα “Έθνος”, πως δεν έχει κάνει καμία δήλωση που να προαναγγέλλει ότι σήμερα θα ανακοινωθούν σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφή, αντιδρώντας με οργή σε σχετικά δημοσιεύματα.

Κι ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αμφίπολη, ενδιαφέρον προκαλούν νέα ευρήματα στη Βεργίνα, τα οποία αποκάλυψε με μία ανάρτησή της στο Facebook η αρχαιολόγος και επικεφαλής των εκεί ανασκαφών, Αγγελική Κοτταρίδη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν ασύλητο τάφο που ανήκει σε άνδρα ο οποίος πέθανε κατά τα αλεξανδρινά χρόνια (336-323 π.Χ.) και εντός του οποίου βρέθηκαν ταφικά δώρα, μεταξύ των οποίων και ένας κάδος (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό), η διακόσμηση του οποίου αναδεικνύει το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας.

Διαβάστε: Αποκαλύφθηκε ασύλητος τάφος στη Βεργίνα από την εποχή του Αλέξανδρου