Αμφίπολη: Προς αναζήτηση νέων τάφων στο λόφο Καστά

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την ολοκλήρωση της ανασκαφής στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, ωστόσο, η απογοήτευση είναι έκδηλη.

Την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός κι αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, η ανασκαφή θα έχει ολοκληρωθεί.

Το υπουργείο Πολιτισμού αναζητεί διάφορους τρόπους για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τα σενάρια ότι στο λόφο Καστά υπάρχουν κι άλλοι τάφοι.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα κάνει γεωμαγνητική-γεωφυσική διασκόπηση σε διάφορα σημεία του λόφου Καστά.

Θέλουν να δουν αν εκτός από το νεκροταφείο της εποχής του Σιδήρου και των Πρώιμων Αρχαϊκών Χρόνων που ήταν επάνω, έχει κι άλλες ταφές κοντά στον νεοαποκαλυφθέντα τάφο.

Μέσα σε επτά με δέκα μέρες από την ημέρα έναρξης της εργασίας της γεωφυσικής διασκόπησης, οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα μπορούν να έχουν με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας απτά αποτελέσματα και "εικόνες" για το εσωτερικό του λόφου Καστά στην Αμφίπολη.

Η μέθοδος τμηματικής... καλωδίωσης του εδάφους και εισαγωγής ρεύματος στη γη, με τη βοήθεια ηλεκτροδίων εξετάζεται ακόμη από τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Κι όλα αυτά, ενώ ο μισός λόφος Καστά είναι ακόμη ανεξερεύνητος!

Αυτό υποστηρίζει ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την εναρκτήρια μελέτη για την ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων στην Αμφίπολη.

"Μιλάμε για ένα τεράστιο έργο. Εγώ προσωπικά δεν έχω δει μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο. Το σύνολο του χώρου όπου γίνεται η ανασκαφή και η απομάκρυνση των χωμάτων είναι όσο το γήπεδο της Τούμπας, ίσως και το Ολυμπιακό Στάδιο!", εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου.

"Πηγαίνουμε πάνω στην επιφάνεια, μας μένει να εξερευνήσουμε και τον υπόλοιπο λόφο, ο ρόλος μας είναι να δούμε τι υπάρχει στις διάφορες θέσεις. Στο λόφο υπάρχει πολύ χώμα, εμείς κινούμαστε με τη στρατηγική, χώμα, τοίχος, μέτρημα, χώμα, τοίχος. Δηλαδή πρώτα βγάζουμε το χώμα και έπειτα περιμένουμε να βρούμε τοίχο, έπειτα μετράμε το σημείο από εκεί που βρίσκεται ο τοίχος και πάλι σκάβουμε το χώμα, καθώς προχωράμε προς την απέναντι πλευρά του λόφου", προσθέτει ο κ. Παπαθεοδώρου.