Ο γενειοφόρος της Αμφίπολης είναι ο Πλούτωνας; Υπάρχει η Περσεφόνη;

Μεγάλο μυστήριο παραμένει το ποιος είναι ο γενειοφόρος άνδρας που ακολουθεί το θεό Ερμή στα νέα εντυπωσιακά ευρήματα στον Τύμβο της Αμφίπολης.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε χθες στο φως το ψηφιδωτό δάπεδο που βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο πίσω από τις Καρυάτιδες. Στο ψηφιδωτό απεικονίζεται ένα άρμα σε κίνηση το οποίο σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι.

Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο.

Φαίνεται λοιπόν πως ο ένοικος του τάφου είναι άνδρας, που έχει τιμηθεί σε μάχες, και οδηγείται από τον Ερμή στον Άδη. Ο θεός Ερμής εκτός από ο αγγελιοφόρος των θεών αλλά ήταν και ψυχοπομπός.

Όμως μπορεί τελικά ο στεφανωμένος άνδρας να μην είναι ο θαμμένος στον τάφο. Ενδέχεται να πρόκειται για αναπαράσταση της Αρπαγής της Περσεφόνης. 

Οι απαντήσεις θα δοθούν όταν αποκαλυφθεί πλήρως η αναπαράσταση. Στα ανατολικά και στα δυτικά της δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως και υπάρχει χώρος για μία γυναικεία παρουσία. 

Αν υπάρχει γυναικείο πρόσωπο τότε έχουμε αναπαράσταση της Αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, όπως συμβαίνει στον τάφο της Βεργίνας.