Αμφίπολη: Πού βρέθηκαν τα καρφιά και η μαρμάρινη θύρα

Τμήμα από δίφυλλη μαρμάρινη θύρα, κατασκευασμένη από μάρμαρο Θάσου, όπως και όλο το συγκρότημα, αποκαλύφθηκε από την αφαίρεση των χωμάτων πίσω από τις Καρυάτιδες και εντός του τρίτου θυρώματος.

Η εν λόγω θύρα "φέρει εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες", σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Πολιτισμού. Τα καρφιά βρέθηκαν μπροστά από τη θύρα, πίσω από τις καρυάτιδες. Είναι χάλκινα και σιδερένια.

Επίσης, στη δυτική πλευρά του θυρώματος, διαπιστώθηκε στροφέας, δηλαδή το σημείο κρέμασης της θύρας από την παραστάδα.

Το άνοιγμα του τρίτου θυρώματος είναι 1,50 μέτρα, ενώ τα ανοίγματα των Καρυάτιδων και των Σφιγγών, στα οποία δεν εντοπίστηκαν θυρόφυλλα, έχουν άνοιγμα 1,67 μέτρων.

Η μαρμάρινη θύρα που αποκαλύφθηκε ανήκει "στην τυπική μορφή των μακεδονικων τάφων", σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε προς τους δημοσιογράφους.

Η ανασκαφή θα δείξει αν ο τρίτος χώρος του μνημείου αποτελεί και χώρο ταφής ή τον προθάλαμο της ταφικής αίθουσας που εντοπίζεται στον υπόγειο, τέταρτο χώρο προς τον οποίο οδηγεί ο μεγαλειώδης διάδρομος με τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες.

Η διαπίστωση ότι ο τέταρτος χώρος βρίσκεται "πιθανώς κατά δύο μέτρα βαθύτερα από το δάπεδο των προηγούμενων" και ότι οδηγεί σε αυτόν μια σκάλα ή ράμπα κορυφώνει την αγωνία για τα "μυστικά" του τάφου και αναπτερώνει τις ελπίδες της ανασκαφικής ομάδας ότι ίσως οι αρχαίοι τυμβωρύχοι να μην έφτασαν τόσο βαθιά.