Πριν την Αμφίπολη η Παλαγγιά αμφισβητούσε τη Βεργίνα

Την ώρα που οι ανασκαφές στον τύμβο της αρχαίας Αμφίπολης προχωρούν οι έριδες μεταξύ των αρχαιολόγων συνεχίζονται, τη φορά αυτή για την «ελληνικότητα» του τάφου.

Υπέρμαχος της θεωρίας ότι ο τάφος δεν είναι ελληνικός και μακεδονικός, αλλά ρωμαϊκός, η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας, Όλγα Παλαγγιά.

Ανάλογη θέση,  διατύπωνε και το 2008, αναφερόμενη στον τάφο του Φιλίππου του Β' (πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου), που ανακάλυψε ο Μανώλης Ανδρόνικος στη Βεργίνα, το Νοέμβριο του 1977.

Συνεργάτιδα, τότε, του ιστορικού, ρουμανικής καταγωγής, Ευγένιου Μπόρζα, η κυρία Παλαγγιά είχε αμφισβητήσει τα ευρήματα Ανδρόνικου στη Βεργίνα και σε άρθρο που είχε δημοσιευθεί στο γνωστό περιοδικό National Geographic, στις 23 Απριλίου 2008.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, που είχε αναπαραχθεί μάλιστα σε πολλές αρχαιολογικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο, αναφερόταν πως ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο τον Αριδαίο και στη σύζυγό του και όχι στον Φίλιππο τον Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Για την Αμφίπολη, η Όλγα Παλαγγιά επιμένει στην άποψή της πως το μνημείο της Αμφίπολης δεν χτίστηκε τον 4ο, αλλά τον 1ο π.Χ. αιώνα.

Μιλώντας στο Mega, τόνισε: «Εγώ λέω ότι μπορεί να είναι του 1ου αιώνα π.Χ. Έλληνες έχουν κατασκευάσει το μνημείο, σε ελληνικό έδαφος βρίσκεται, αλλά πιστεύω ότι έχει χρηματοδοτηθεί από Ρωμαίους».

Υποστήριξε πως με τον τύμβο της Αμφίπολης παίζονται πλέον πολιτικά παιχνίδια και γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης των ανακαλύψεων, λόγω της ευαίσθητης περιοχής της Μακεδονίας.